Crosses album

Release: 11/2 – 2014
Bolag: Sumerian Records

Bakom detta märkliga bandnamn så döljer sig ingen mindre än Chino Moreno från Deftones. En sättning som kompletteras av Shaun Lopez (Far) och Chuck Doom. I ärlighetens namn har detta inte särskilt mycket med varken hårdrock eller metal att göra, även om många av låtarna innehåller hårt distade gitarrer samt Chino’s patenterade skrik. Det rör sig snarare om känslofylld elektronisk musik, som med god vilja går att jämföras med Nine Inch Nails. Det är lugnt, mestadels långsamt och i fokus ligger skivans många melodier, men även de elektroniska influenserna. Främst är det albumets trumljud som stjäl fokus. Det påminner således inte särskilt mycket om varken Deftones eller Far, utan kanske mer om Chino’s tidigare projekt Team Sleep.

Materialet är av splittrat slag. De flesta av spåren är tunga och mörka av det elektroniska slaget. Bi†ches Brew och Fron†iers gör kanske dessa spår mest rättvisa. Det går dessutom ofta riktigt långsamt, som exempelvis i vackra Bermuda Locke†. Dessutom finns det ett par spår som är mer rättfram än resten. Bland dessa sticker †elepa†hy ut mest. Så till den grad att jag börjar leta efter Trent Reznor som medförfattare, kanske främst tack vare låtens refräng.

Just skivans refränger och sångmelodier är albumets stora behållning. De låtar som känns tristare, som exempelvis †hholyghs† räddas av Chino’s suveräna sånginsats. Sångaren gör ett oklanderligt jobb och lyckas använda hela sitt register trots det lågmälda materialet. Hans känslosamma sång, men även den mer aggressiva, som han skämt bort oss med i Deftones lämpar sig perfekt till den vemodiga stämningen som albumet bjuder på.

För i ärlighetens namn är det ingen jätteupphetsande skiva, även om den för all del har sina starka stunder. Det är inte en skiva för den som vill höra det typiska Deftones-riffandet. Det är snarare en skiva för den som vill förlora sig i Chino’s röst.

Bäst: †his Is a †rick
Sämst:
Att det ibland blir lite kaka på kaka.
Betyg: 6 / 10


Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby