abbathsoloface_638

Release: 22/1 – 2016
Bolag: Seasons of Mist

Att kalla Abbaths självbetitlade debutalbum för just en debut är egentligen fusk och lögn. Efter mer än tjugo år som frontman och enda konstanta medlem i Immortal rör det sig givetvis om en man med massor av rutin. I ärlighetens namn hade det legendariska norska bandets logga även kunnat pryda detta omslag utan att det hade gjort något.

För visst låter musiken som den musik man förknippar sångarens namn vid. Möjligtvis att låtarna har rakare och enklare strukturer, och att huvudpersonen lånar en del inslag från sitt tidigare soloprojekt, I. Dessutom tycks de allra mest black metal-doftande stunderna fått stanna utanför studion denna gång.

Fokus ligger på riffen. I vanlig ordning är det melodierna som styr låtarna. Trots att låtar som till exempel To War! och Winterbane går i ett snabbt tempo så är det ändå de snygga riffen som står i fokus. Att Abbath på detta album vågar visa sig influerad av sina hjältar i till exempel Motörhead och Kiss skadar inte direkt heller, utan lyfter musiken ytterligare.

Stundtals blir dock musiken svårgenomtränglig, som exempelvis i Ashes of the Damned och delar ur Fenrir Hunts, då fokus istället hamnar på snabbheten i musiken och melodierna får spela andrafiol. Därför är Abbath som bäst när han väljer att sänka tempot något och lyckas bygga ihop låtar som Ocean of Wounds, Count the Dead och Root of the Mountain. Samtliga dessa tre kännetecknas av allt som nämns i föregående stycke samt av refränger som skulle ha lett sig in på vilken topplista som helst. Om de inte framförts av ett metalband, det vill säga.

Här visar mannen som har blivit hånad för sin image oftare än vad Donald Trump har blivit hånad för sitt hår (eller politik) att han fortfarande kan spöa skiten ur majoriteten av sina kollegor (åtminstone musikaliskt) och levererar vad som kommer vara ett av 2016:s bästa album. Frågan handlar nu snarare om hur hans gamla vapendragare ska klara sig utan Abbath. Att se honom på den nalkande Europaturnén, tillsammans med Behemoth, Entomed A.D. och Inquisition blir härmed obligatoriskt.

Betyg: 9 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby