AC4_BurnTheWorld

 

Datum: 18/3 – 2013
Bolag: Ny våg Records

All ni som är ledsna över att hardcore-hjältarna i Refused lade ner verksamheten ännu en gång kan nu sluta gråta. AC4 har nämligen Dennis Lyxzén i täten och han låter ilsken. Det är faktiskt så att hans sång många gånger påminner om hur han brukade sjunga på Refused’s skivor. Dessutom var vi ju många som blev imponerade över hur bra han skrek under förra årets återföreringssväng. Lika fantastiskt låter sången på Burn The World vilket redan märks i inledande låten Curva.

Burn The World består av 16 låtar på 30 minuter. Med snabb huvudräkning kan vi se att det handlar om knappa två minuter per låt. Det handlar om frenetisk och intensiv punk, gärna i tvåtakt som exempelvis och undantagen är få. Men trots detta saknas inte melodier eller refränger som är lätta att sjunga med i. Die Like A Dog börjar med ett riff som är svårt att motstå, verserna i Bullet For Your Head är smittsamma och avslutande Left You Behind är otroligt underhållande. Slutklämmen på Breakout är dessutom riktigt intressant och medryckande. Skivans största punkter är ändå redan nämnda Curva med en refräng som sätter sig direkt och Diplomacy Is Dead, som på sina tre minuter får ses som skivans episka inslag. För övrigt ett av få undantag för tvåtaktsregeln.

Kanske borde denna regel brytas oftare då det ibland kan vara svårt att märka när en låt slutar och en annan tar vid. Dessutom finns det väl en gräns för hur mycket tvåtakt som är hälsosamt för en människa?

Men visst är det fascinerande över hur mycket man kan göra med bara några få ackord? Många av albumets låtar börjar dessutom med en inräkning med hjälp av trumpinnarna vilket höjer känslan av att det är live. Det gör även den billiga produktionen. Att den låter billig stör dock inte, snarare tvärtom. Jag får en känsla av av att bandet har spelat in allt live hemma i garaget.

AC4’s självbetitlade debut har varit en favorit bland de svenska punkskivorna sen albumet släpptes 2009. Nu lär debutalbumet få trängas i CD-spelaren tillsammans med Burn The World, som visar att bandet har en högre växel att lägga i. Får du chansen att se bandet live så bör du definitivt ta den, men kom ihåg att hålla i dig, för det går undan.

Du kan köpa Burn The World via CDON.

Bäst: Curva och Diplomacy Is Dead visar upp de bästa delarna av AC4.
Sämst: Att det är på snudd till överanvändning av tvåtakten.
Betyg: 8 / 10

Låtlista Burn The World:
1. Curva Del Diablo
2. Who’s The Enemy
3. All Talked Out
4. Die Like A Dog
5. Morality Match
6. Bullet For Your Head
7. Don’t Belong
8. Diplomacy Is Dead
9. Burn The World
10. Eye For An Eye
11. I Won’t Play Along
12. Breakout
13. Extraordinary Rendition
14. I Don’t Want It – I Don’t Need It
15. Off The Hook
16. Left You Behind

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby