AdeptSleepless

Release: 19/2 – 2016
Bolag: Napalm Records

Sleepless är namnet på Adepts fjärde album. Ett album som har blivit ett år försenat på grund av bråk med sitt tidigare skivbolag. Ett bråk som blev utdraget att bandet har spelat in detta album, två gånger. Något som, enligt bandet själva, gett tid till att se över låtarna och skala bort onödiga partier och lägga till det som saknas.

Resultatet gör att albumet känns mer sammanhållet än tidigare. Här pratar vi om en helhet istället för tio stycken spår. Varifrån bandet har hittat energin, trots den då pågående konflikten, till musiken förstår jag inte. Inledande Black Veins träffar verkligen som en käftsmäll och efterföljande Wounds visar bandet från sin bästa sida. Allra bäst blir det i Down And Out, där bandet lugnar ner sig en aning och i det avslutande titelspåret som verkligen står ut från allt annat ur gruppens karriär.

Dock innebär den där känslan av att albumet kan ses som en helhet till att man inte vågar tänka utanför boxen. I låtar som Rewind the Tape och The Sickness tar bandet sats till att flyga utanför ramarna, men de allra mest otippade arrangemangen tycks ha strukits. Detta får en att sakna de mer oförutsägbara arrangemangen från framförallt debuten Another Year of Distaster.

Men Sleepless visar att bandet fortsätter att gå från klarhet till klarhet. Framförallt Robert Ljungs sång är på detta album bättre än någonsin. Man sparkar dessutom flera större internationella kollegor (och band som kan ses som ledande inom genren) i arslet med detta album.

Betyg 7 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby