alter_bridge_-_the_last_hero_album_cover

Datum: 7/10 – 2016
Bolag: Napalm Records

Alter Bridge är tillbaka med sin femte fullängdare, The Last Hero. Tematiken är just som titeln antyder, hjältar, och sökandet efter dessa. Då vi står inför ett presidentval/skifte i USA – mellan två inte alltför goda kandidater så hade Alter Bridge inte kunnat hitta en bättre tidpunkt för att släppa nytt. Även fast det just är sökandet efter en hjälte som är huvudtemat på skivan så skiftar fokuset lite mer än halvvägs in till att handla om vardagshjältar. Myles Kennedy återkommer ofta att skivan är till för de som står upp och hjälper människor i nöd. My Champion handlar om stödet som Myles fick från sina föräldrar som barn, medan Poision In Your Veins handlar om att inget är omöjligt så länge du tror på dig själv.

Förutom det intressanta temat så har Alter Bridge lyckats skapa en av sina mer variationsrika och hårda skivor till dags dato, lyssna bara på The Other Side där riffet krossar valfri hjässa. Detta är utan tvekan bandets bästa verk och med stor sannolikhet den som kommer öppna upp ögonen för nya lyssnare, speciellt de som har svårt att ta till sig kommersiell radiorock.

Alter Bridge må låta mer varierad och hård än tidigare, men det är ändå Myles som är den stora hållningen. Han har verkligen utvecklat sin röst sedan Fortress (2013), där han stundtals lät generisk och nasal. Vilken röst han, den passar som handen i handsken till musiken, vare sig det gäller snabba hårda riff eller mer lugna sympatiska stycken.

Myles, den hårda tonen i musiken och temat gör The Last Hero till Alter Bridge bästa verk till dags dato. Sedan att den innehåller djävulskt snygga solon gör inte saken sämre. Är du ett fan lär du inte bli besviken, är du inte ett fan kanske det är dags att börja bli ett?

Du kan köpa The Last Hero via iTunes.

Betyg: 8/10

Skribent: Jonas ”Madman” Persson