631_AmberianDawn_CMYK

Release: 23/10 – 2015
Bolag: Napalm Records

Ett finskt band med en kvinna på sång, symfoniska inslag och massor med orkestrala partier? Nej, jag pratar inte om Nightwish. Inte heller om Delain. Denna gång handlar det om Amberian Dawn, de sämsta av dessa tre band.

Inte nog med att bandets sångerska Capri Virkkunen låter väldigt lik Nightwish nuvarande sångerska Floor Jansen, Amberian Dawns huvudsaklige låtskrivare Tuomas Seppälä tycks se upp till sina landsmän lite för mycket. Innuendo låter mer än något annat som en blek kopia av Nightwish kring Wishmaster-eran. Som om det inte vore nog tycks gitarristen Emppu Pohjalainen lida av ett extremt Yngwie-komplex. Det är absolut inget fel på Yngwie Malmsteen, men behövs det flera?

Trots detta finns det stunder på skivan som är acceptabla (läs: stunder som går att tolerera), även om de är lätträknade. Exempelvis är det refrängen i inledande Fame & Gloria eller det snygga introriffet i Symphony Nr 1, Part 1 – The Withcraft. Trots detta går det inte att bortse från att skivans domineras av rent trams som Ladyhawk (en blivande dansbandsklassiker?) och Angelique (kanske den mest menlösa ballad som någonsin har skrivits). Usch!

Betyg: 2 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby