Century Media / EMI Music Germany

Fyra år sedan var det vi fick höra helt nytt Arch Enemy material, då i form av oinspirerade Rise of the Tyrants. Däremellan har bandet serverat oss ännu mer oinspirerade uppvärmningar av gammal skåpmat i form av The Root Of All Evil, där bandet gjorde covers på sina egna låtar. Under dessa fyra år som har gått har bandet hunnit bli hungrigt igen. Bandet har hunnit samla energi och inspiration, och därmed lyckats pussla ihop några av de bästa och mest tillfredsställande riffen i gruppens historia. Dessutom har medlemmarna i bandet hunnit bli arga på systemet igen, vilket smittar av sig i skivans rebelliska texter och i Angela Gossows sång, som inte längre är lika monoton som under Rise of the Tyrants, då den var så enformig att jag stundtals blev irriterad på henne.

De bägge bröderna och gitarristerna Michael och Christopher Amott gör sina livs insatser på Khaos Legions, och låter tajtare än någonsin. Spelglädjen är återfunnen, vilket märks speciellt i gitarrsolona på skivan. Daniel Erlandssons trumspel har aldrig gjort någon besviken förut, och lär inte göra det denna gång heller, då han går lös på sina trummor lika hårt och energiskt som på 2003-års Anthems of Rebellion. Sharlee D’Angelo tycks dessutom ha hittat ett otrolig bra basljud, som får hela produkten att låta många kilo tyngre.

Khaos Legions saknar svaga spår, och jag skulle utan problem kunna plocka ut varje enskilt spår och hylla. Gitarrspelet i Bloodstained Cross, Angelas otroliga energi i Under Black Flags We March (som påminner lite om Dead Eyes See No Future) och Erlandssons mangelkomp i Vengeance is Mine är bara några anledningar till varför denna skiva bör finnas i din samling, men det finns minst hundra anledningar till. Att plocka ut en favoritlåt är därför inte det lättaste, men under pistolhot så väljer jag ändå Cult of Chaos, då detta spår sammanfattar allt som Arch Enemy handlar om.

Det ska bli ett nöje att bevittna ett nyfött Arch Enemy på både Metaltown-festivalen och på Sonisphere-festivalen i sommar.

Betyg: 9 / 10
Bästa spår: Cult of Chaos

Jimmy Rimsby

i sommar.

Betyg: 9 / 10
Bästa spår: ”Cult of Chaos”

Jimmy Rimsby