Release: 5/5 – 2017
Bolag: Rise Records

År 2000 släppte At The Drive In Relationship of Command som inte bara är ett av mina favoritalbum utan även en viktig pelare inom genren. Att det ofta nämns i samma andetag som Refuseds Shape of Punk to Come är inte så konstigt, då At the Drive In på detta album såg långt bortom hardcorens ramar och hittade ett eget sound. Men precis som Refused så lade man ner verksamheten kort efter albumets tillkomst, och istället bildade medlemmarna andra banbrytande band som The Mars Volta och Sparta.

Efter en tillfällig återförening på Coachella år 2012 (för övrigt återförenades just Refused officiellt på samma festival, samma år) så gjorde man under 2016 en mer regelrätt comeback och nu släpper man alltså den första skivan på sjutton år.

Visst märks det på många sätt att sjutton år har passerat sedan förra släppet, och att medlemmarna utforskat andra musikaliska territorier under tiden. Det mest uppenbara exemplet är hur mycket mer mogen Cedric Bixlers sång låter, men det finns även en klarare röd tråd i låtstrukturerna. Stundtals återfinns dessutom energin från Relationship of Command och det råder aldrig något tvivel om att det är Omar Rodriguez som varit ledande när det gäller låtskrivandet.

Allra bäst lyckas man i de avslutande två spåren, som också är varandras motpoler på sätt och vis. Ghost-Tape No. 9 är en lugnare historia där bandet går helt på känsla medan Hostage Stamps visar upp en gung som påminner om bandets tidigare material (och kanske lite The Mars Volta). Det övriga materialet är även det utmärkt och visar att alla återföreningar inte är av ondo.

Betyg: 9 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby