Audiotopsy-Natural Causes 16_Page_Booklet.indd

Release: 2/10 – 2015
Bolag: Napalm Records

Även om Audiotopsy släpper sin debutskiva med Natural Causes så rör det sig inte om några nykomlingar. Bandet är nämligen startat av gitarristen Greg Tribbett som är mest känd för sina insatser i Mudvayne och Hellyeah. Till sin hjälp har han dessutom hämtat sin gamla vapendragare från just Mudvayne på trummor; Matt McDonough. I bandet finns också de mindre kända Billy Keeton (tidigare i Skrape) samt basisten Perry Stern.

Målet tycks vara att få 1990-talets nu metal att låta aktuell igen. Tack och lov slipper vi rappsången, men visst finns det ändå mer att önska av Billys sång? Han må ha en ordentlig kraft i rösten, men den upplevs tyvärr som något enformig under skivans gång. Dessutom saknar han kapaciteten för att lyfta upp flera av skivans refränger. Jag tänker exempelvis på hur mycket bättre refrängerna i låtar som LYLAB eller Disguise Your Devils hade låtit med förslagsvis Jonathan Davies (Korn) på sång. Eller för all del Gregs gamle samarbetspartner Chad Grey (Hellyeah och Mudvayne). Han hade verkligen kunnat lyfta dessa låtar.

Just Mudvayne och Korn verkar ha varit referensramarna till Natural Causes. Utan att bli ett band som direkt försöker imitera någon så gör man det tvärtom med kärlek till genren och på ett stundtals riktigt lyckat sätt. All We Know och The Calling låter som 1990-talets Korn, att nämnda band skulle göra vad som helst för att få med låtarna på något av sina senare album. I redan nämnda Disguise Your Devils tar Mudvayne-soundet över och även det med lyckat resultat. I Burn the Sky och Headshot hittar de sitt eget sound (som egentligen inte är särskilt eget) och något att bygga vidare på.

Jag hoppas att Audiotopsy fortsätter att släppa album. De visar nämligen att en genre som många ser tillbaka på och skrattar åt fortfarande går att göra på blodigt allvar och på ett värdigt sätt. Kommer det en andra, starkare skiva är jag beredd att förlåta de totalt misslyckade Swim, Distorted och Darken the Rainbow.

(Ett extra plus för det toksnygga omslaget.)

Betyg: 6 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby.