august burns red

Release: 2013-06-25
Bolag: Solid State

Enda sedan debuten Thrill Seeker har August Burns Red’s populäritet och fanskara vuxit stadigt mellan varje släpp. De har gått från att spela på otacksamma tider på små scener till att vara ett av toppnamnen på flera av de största festivalerna.

Nu är det dags för bandet att avtäcka sitt femte släpp (den hemska julskivan borträknad), som har fått titeln Rescue & Restore. Tanken här tycks ha varit att smälta samman de fyra tidigare släppen till ett album. Detta betyder att de snabba, melodiösa partierna som blivit gruppens signum finns kvar. Det betyder också att experimentlustan från föregående album, Leveler, inte bara finns kvar utan också har blivit större än tidigare. Tyvärr blir därför också resultatet ganska spretigt och lämnar en känsla av ett osamlat album.

August Burns Red är nämligen fortfarande som bäst när de gör det som bandet är bäst på, nämligen att skapa snygga låtstrukturer med lika snygga melodier och imponerande instrumental talang. Dessa partier går fortfarande att hitta, men dyker numera upp alldeles för sällan, då bandet vill alldeles för mycket med sin musik. Inledande Provision är ett typexempel på hur bandet borde fortsätta att skriva låtar. Efterföljande Treatment och Spirit Breaker, där experimentlustan tar över, är det inte.

Dessutom fortsätter bandet att brottas med sina två stora problem under större delen av skivan. Det ena är att sångaren Jake Luhr inte låter lika bra på skiva som han gör live. På skiva blir hans röst monoton och, i längden, ansträngande att lyssna på. Det andra problemet är att många av låtarna är alldeles för långa och därför upphör att vara intressanta ungefär halvvägs igenom.

På pluskontot kan vi lägga de imponerande melodierna (som vanligt) och inte minst Matt Greiner’s imponerande konster från trumpallen. Många av låtarna håller också en hög standard. Förutom nämnda Provision vill jag även lyfta fram Count It All Lost, som är en uppvisning i riffskrivande, Sincerity, som påminner om gruppens tidiga material, Beauty And Tragedy, som innehåller skivans tyngsta stunder och Echoes som innehåller skivans snyggaste refräng. Men frågan kvarstår dock; kommer August Burns Red någonsin att överträffa 2007 års Messengers?

Bäst: Beauty And Tragedy.
Sämst: Att gruppen vill så mycket utan att ro det i hamn.
Betyg: 6 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby