avantasiaghostlightsd

Release: 29/1 – 2016
Bolag: Nuclear Blast

Tobias Sammet är ett namn som jag förknippar med kvalitet. Så när han nu är aktuell med Ghostlights, det sjunde med sitt projekt Avantasia, så är förväntningarna förstås högt ställda.

Det börjar dock med att jag får försöka hålla tillbaka kräkreflexerna. Den inledande Mystery of a Blood Red Rose låter så mycket Meatloaf att det stundtals blir parodiskt. Tack och lov så vänder det snabbt när den mäktiga Let the Storm Descend Upon You tar vid. Här visar Tobias Sammet varför han tillhör en av genrens främsta låtskrivare, då han lyckas kombinera magnifika melodier med en storslagen refräng.

I sanna Avantasia-anda får vi under skivans gång stifta bekantskap med ett gäng olika gästsångare. De som imponerar mest är Geoff Tate (känd för sina insatser i Queensryche), som bjuder på en helt bländande prestation i Seduction of Decay (där han även får Tobis Sammet att göra sin bästa insats på många år) och Michael Kiske, som i albumets titelspår visar att han är en av hårdrockens bästa sångare genom tiderna. En annan låt som är värd att lyfta fram är den gotiskt inspirerade Draconian Love, som här sjungs av Herbie Langhans (till vardags i Sinbreed). En låt som skiljer sig mycket från allt som Tobias Sammet tidigare har komponerat. Frågan är dock om inte exempelvis Jyrki69 (The 69 Eyes) eller Andrew Eldritch (The Sisters of Mercy) hade varit ett självklart val som sångare på detta spår. Jag vill även slå ett slag för rockstänkaren Master of the Pendulum, i vilken Nightwish-basisten Marco Hietala gästsjunger. Både sånginsatsen och de instrumentala partierna i denna låt är strålande.

För ett av problemet med skivan är att den spretar å det grövsta. Här trängs rena rama power metal-låtar (titelspåret) med till exempel Enya-inspirerade stycken (Isle of Evermore). Det märks att Tobias Sammet har försökt att skapa så stor variation som möjligt mellan låtarna, i sann musikalanda. Det gör dock att helheten känns något osammanhängande och skivans längd (strax över 70 minuter) gör att man inte orkar hålla fokus hela vägen in i mål. Synd och skam också att Dee Sniders insats i The Haunting är så anonym och stel.

Betyg: 7 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby