Release: 12/1 – 2018
Bolag: Century Media

Att svenska Avatar mer och mer har utvecklats till ett utstuderat koncept har väl ingen missat? Föregående album, Feathers & Flesh, var gruppens första reonodlade konceptalbum, ett fabelinspirerat sådant. Denna gång har man valt att bygga konceptet kring sig själva.

Resultatet blir spretigt, om än underhållande. Med allt ifrån ett thrashigt driv, i låtar som exempelvis King’s Harvest och A Statue of the King, till mer Bandit-vänlig rock i form av exempelvis The King Wants You så bjuder Avatar oss på en musikalisk resa som snarare kan klassas som spännande än bra. Via omkrokar i form av AC/DC-boogie (The King Welcomes You to Avatar Country) och mer instrumentalbaserad hårdrock (vilka melodier!), som till exempel Legend of the King och Silent Songs of the King, Pt 2: The King’s Palace, så når vi till slut målet.

Avatar är ett band som vill vara egna, både när det kommer till image och till musiken. Men det här försöket till att vara en kameleont i hårdrocksvärlden träffar inte alltid rätt. Även om jag diggar konceptet så är musiken inte så bra som jag hade hoppats.

Betyg: 6 av 10 clownsminkningar.

KOMMANDE SPELNINGAR:
6 och 7 april. Stockholm, Klubben/Fryshuset och Göteborg, Trädgårn.