Bad Religion Christmas Songs

Releasedatum: 2013-10-28
Bolag: Epitaph Records / Playground Music

Jag skulle kunna inleda detta med långa haranger om ironin i att bandet som har haft som mission under sin över 30-åriga karriär att smutskasta religion (märks inte det på bandnamnet?) nu väljer att släppa en skiva dedikerad till den kanske mest kommersiella högtiden förknippad med just religion. Det lämnar jag istället därhän utan tänker istället fokusera på det faktiska innehållet på detta julalbum.

Christmas Songs innehåller åtta stycken jullåtar förklädda i bandets typiska punksound, samt en alternativ mix av American Jesus, som in ärlighetens namn låter ganska likt originalet. Många av låtarna följer deras traditionella arrangemang, som exempelvis O Come All Ye Faithful och Hark! The Herald Angels Sing. Den lilla skillnaden är dock att dessa låtar nu ackompanjeras av distade gitarrer och är försedda med bandets nästintill patenterade stämsång. I några av låtarna har arrangemangen förändrats lite. Ibland fungerar detta utmärkt, som i O Come, O Come Emmanuel, men som oftast blir det också trist och tröttsamt. Ta bara sömnpillret som Little Drummer Boy förvandlas till.

Det är dessutom på sin plats att ifrågasätta syftet med skivan? Den skapar knappast någon julkänsla, förutom i White Christmas tack vare sin bjällror. Är det en kul grej av bandet, eller är tanken att vi faktiskt ska fira jul till detta? För precis som när andra rockband gett sig på att göra jullåtar, jag tänker främst på Twisted Sister och August Burns Red, faller hela projektet rätt platt. Detta kan inte ens snabba trummor, distade gitarrer, stämsång och ett gäng punkveteraner ändra på.

Bäst: O Come, O Come Emmanuel är ju faktiskt lite skoj.
Sämst: Att syftet med skivan är så oklart. Är detta på riktigt, eller är det skämt?
Betyg: 3 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby