Beastmilk_Climax

 

Release: 29/11 – 2013
Bolag: Svart Records / Sound Pollution

När jag läser bandnamnet kan jag inte låta bli att skaka lite på huvudet. Jag får leta långt inne i minnesbanken för att hitta ett sämre namn på ett band. Okej, jag kommer faktiskt på några som är mycket sämre men Beastmilk är faktiskt ett riktigt uselt bandnamn.

Ordspråket säger dock att vi inte ska döma boken efter dess omslag. Med det sagt kan jag faktiskt konstatera att Climax är ett rätt trevligt album. Åtminstone stundtals. Det är ett väldigt ojämnt album, där de högsta topparna når högt och kastar en elak skugga över de djupaste dalarna.

Att denna form av musik som är så kraftigt inspirerad av 1980-talets goth-scen börjar få en ny renässans gör mig ingenting. Särskilt inte när det görs med samma mörka hjärta och tanke som exempelvis Joy Division och The Cure gjorde musik med. Finska Beastmilk är och rör vid båda dessa grupper, bland många andra, men når inte riktigt ända fram. Death Reflects Us och The Wind Blows Through Their Skulls är stilistiskt snygga och lyckas greppa hela konceptet kring genren. Likaså har You Are Now Under Control och Fear Your Mind refränger som är stolta över att förknippas med dessa nämnda giganter. Att dessutom krydda hela verket med larmiga gitarrer på bästa Joy Divison-manér ger extra stilpoäng. Dessutom lånar man det intensiva basspelet från The Sisters Of Mercy. Avslutande Strange Attractions skulle mycket väl kunna vara skriven av någon av tidigare nämnda akter.

Climax största brister är att en del av materialet inte når lika högt. De låtar som jag nämnde ovan får ses som albumets mest lyckade stunder. Ghost Out of Focus är ett trist försök till att mäkta med en The Cure-ballad. I Love In A Cold World tappar gruppen fokus helt och hållet och Surf the Apocalypse måste väl vara ett skämt? Dessutom försöker verkligen sångaren Kvohst att dela med sig av det mörker han känner inom sig på ett känslomässigt sätt. Tyvärr blir sången istället halvvägs in något som jag stör mig på snarare än känner med.

Beastmilk kan bli ett mycket intressant band att följa. Men Climax är ett ojämnt album där bandet står med ena foten in i den mörka världen medan den andra fortfarande står och stampar radiovänliga pop/rock-låtar. Snälla, lyssna på hjärtat och låt denna fot hellre stampa takten till You Are Now Under Control och Strange Attractions än den hemska Surf the Apocalypse.

Bäst: You Are Now Under Control gör mig verkligen påmind om varför jag började lyssna på denna typ av musik.
Sämst: Surf the Apocalypse.
Betyg: 6 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby