Hype Records Finland

Att Blake skulle komma från Sveriges östra grannland Finland är mycket svårt att tro. För det första låter sångaren Aaro Seppovaaras engelska alldeles för säker för att tro att det är en finländare som sjunger och för det andra är bandets sound så inspirerat av amerikansk blues och rock (gissningsvis är Zack Wylde en stor inspiration) att jag började se den amerikanska flaggan framför ögonen. Just Black Label Society associationerna är stora, även om gruppens gitarrist Ile Laaksomaa är långt ifrån lika bländande med sitt gitarrspel som den amerikanske gitarrhjälten.

Aaro Seppovaaras röst påminner om Ralf Gyllenhammars (Mustasch), vilket bidrar till att tankarna många gånger far åt våra svenska landsmän, och det är inte en helt orelevant koppling, då många låtar på Haze Parade har samma gung som många av Mustaschs låtar. Refrängen till singelsläppet Fingers Crossed är kanske det mest tydliga exemplet på detta. Det är inte konstigt att just denna låt valdes ut som singel då den har skivans överlägset starkaste refräng, som fastnar på hjärnan direkt och som dessutom är en oerhört bra låt att åka bil till, såvida du kan gasa på lite extra och har långa raksträckor framför dig.

Hur låter Haze Parade i övrigt då? För dig som gillar 70-tals inspirerad blues-hårdrock så är detta paradiset. På denna skiva finns så många sköna riff att du inte behöver lyssna på någon annan skiva detta år för att vara nöjd. Det är långt ifrån det tyngsta jag har hört, men det har fortfarande en jävla attityd. Med denna skiva på hög volym i hörlurarna så känner man sig lite tuffare när man går ned för gatan. Let the Lust Lead har den häftigaste uppbyggnaden jag har hört på många år, innan den går över till ett elakt, snabbt bluesriff och titelspåret skulle göra självaste Tony Iommi grön av avund. Det enda jag önskar till nästa gång är att alla refränger blir lika starka som Fingers Crossed och att struntlåtar som klichéfyllda The Bullet och trista avslutningen Talk to Lucifer stryks.

Betyg: 7 av 10
Bästa spår: Let the Lust Lead

Jimmy Rimsby