Datum för release: 25/1-2012
Nuclear Blast
Producent: Charlie Bauerfeind

 

Att försöka sig på en presentation av dessa tyska giganter känns både överflödig, men på samma gång som en omöjlighet, då bandets karriär har dragit åt flera håll än vad gruppen använde kanaler på And Then There Was Silence. Istället för att försöka mig på en presentation låter jag denna samling sköta den delen. Memories Of A Time To Come är inte bara en efterlängtad samlingsskiva från ett av världens mest originella band, utan bandet har dessutom bemödat sig att ge varje inkluderat spår ett rejält ansiktslyft i form av ny produktion, och dessutom spelat in fyra av spåren en gång till.
.
Dessa fyra spår är Valhalla, där även Kai Hansen denna gång gästsjunger. En version som tyvärr tar ifrån den klassiska känslan som originalet ger, men som kanske ger låten en mer rättvis ljudbild. The Bard’s Song (In The Forest) må vara bandets största allsångslåt, men en nyinspelning känns omotiverad då denna låt släpptes I nyinspelad version för bara några år sedan. Tvillinglåten The Bard’s Song (The Hobbit) är lika ointressant nu som i originalversion. Den sista låten är den hyllade och hatade And Then There Was Silence, som fått en version som ligger närmare liveversionen, vilket uppskattas.
.
Att välja låtar till en samlingsskiva är en vetenskap i sig. Trots att bandets egna kommentarer till varje inkluderad låt medföljer, samt en motivering till varför just den låten kom med, så kan jag inte låta bli att sakna vissa låtar. Var är Morderd’s Song? Inte heller ser jag skymten av Born In A Mourning Hall, Goodbye My Friend eller singelsläppet Fly. Trots detta är det oklanderliga val som har gjorts, vilket mer talar om bandets kvalitet än något annat, och som sträcker sig över hela bandets karriär.
.
Låtarna kommer till sin rätt i den nya produktionen, och Charlie Bauerfeind lyfter verkligen dessa tyska jättar till högre höjder. Somewhere Far Beyond låter mäktigare än någonsin, vilket bandet också verkar ha insett och publikfavoriten Mirror, Mirrors nya produktion gör den till en av de mäktigaste låtarna jag har hört.
.
Den lyxigaste versionen av albumet innehåller dessutom en tredje CD fylld med demo-versioner av bandets låtar, men även demon från när bandet fortfarande hette Lucifer’s Heritage. Bra? Inte särskilt. Kul? Som fan.
.
Memories Of A Time To Come är ett rättvist tidsdokument över ett band som allt för ofta glöms bort. Oavsett om du knappt känner till bandet eller har lyssnat på de under en längre tid så finns det något att hämta här. Och det bådar gott inför framtida albumsläpp att bandet har rotat igenom sin garderob.

Låtlista:

CD 1:
1. Imaginations From the Other Side (7:11) *
2. Nightfall (5:34) *
3. Ride Into Obsession (4:46) *
4. Somewhere Far Beyond (7:32) *
5. Majesty (7:29) *
6. Traveler in Time (6:01) *
7. Follow the Blind (7:11) *
8. The Last Candle (6:03) *
.
CD 2:
1. Sacred Worlds (9:17)
2. This Will Never End (5:07) *
3. Valhalla (5:13) **
4. Bright Eyes (5:15) *
5. Mirror Mirror (5:09) *
6. The Bard’s Song (In the Forest) (3:26) **
7. The Bard’s Song (The Hobbit) (3:41) **
8. And Then There Was Silence (14:06) **
.
CD 3: (Deluxe limited edition)
1. Brian ***
2. Halloween (The Wizard’s Crown) ***
3. Lucifer’s Heritage ***
4. Symphonies of Doom ***
5. Dead of the Night ***
6. Majesty
7. Trial by the Archon
8. Battalions of Fear
9. Run For the Night
10. Lost in the Twilight Hall
11. Tommyknockers
12. Ashes to Ashes
13. Time What is Time
14. A Past and Future Secret
15. The Script for My Requiem

*   Remixed 2011
**  Re-recorded 2011
*** Re-worked 2011

Bäst: Helthetskänslan
Sämst: Nyinspelningen av The Bard’s Song (The Hobbit)

Betyg: 8 / 10

Jimmy Rimsby