blink-cali

Release: 1/7 – 2016
Bolag: BMG

Kanske hade det varit mer rättvist att släppa detta album under namnet +44, som ju var namnet på det band som Mark Hoppus (bas) och Travis Barker (trummor) hade under tiden som Tom Delonge inte hade lust att vara med i blink-182. Nu har den sistnämnde fått permanent respass från gruppen och ersatts med Matt Skiba (Alkaline Trio).

Med Tom Delonges utträde så tycks också de sista spåren av den high school-punk som gjorde gruppen så populär kring millennieskiftet också vara spårlöst borta. Även om det görs försök till att hitta tillbaka till detta spår (She’s Out of Her Mind och The Only Thing That Matters) så är det ett mer mörkt och melankoliskt som gruppen bjuder på. Det låter inte dåligt, utan fungerar ibland förvånansvärt bra (Los Angeles och Teenage Satellites), även om det ibland kraschlandar (Home Is Such A Lonley Place). Men vi är väl alla överens om att det inte är ett sound som vi förknippar med denna grupp?

Huruvida nykomlingen har haft avgörande roll i att styra bandet i denna riktning låter jag vara osagt. Klart står i alla fall att Matt Skiba spelar andrafiol på detta album. Hans ankomst till bandet har om något bara tryckt ut Mark Hoppus ytterligare i rampljuset. På gott och ont.

California är inte på något sätt en dålig skiva. Den överraskar bara med ett otippat sound som kommer få en del fans att stanna upp och klia sig i det spikeformade (och i vissa fall uttunnade) håret och undra vad som hände med deras tonårshjältar.

Betyg: 6 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby