bodycountmanslaughtercd

Datum: 9/6 – 2014
Bolag: Sumerian Records

Fusionen mellan hiphop och metal är inget nytt, Aerosmith gjorde det tillsammans med RUN DMC vilket resulterade i den humoristiska hitlåten Walk This Way. Kungabandet Rage Against the Machine är ett annat exempel. Sedan finns det såklart band som inte lyckats lika bra, ett av dessa är skäms-”metal”-nissarna Linkin Park.

Body Count tillhör de band som lyckas. De blandar thrash à la Suicidal Tendencies och Slayer med gangsta-hiphop, vilket inte är konstigt då bandet frontas av ingen annan än Ice-T (mannen som gick från att vara legend inom sin genre till en medioker skådespelare). Manslaughter, som är Body Counts femte album och första sedan Murder 4 Hire från 2006, har något som dagens metalalbum saknar, nämligen en riklig portion humor och historieberättande.

Det instrumentala på Manslaughter är bitvis riktigt bra, dock är det Ice-Ts lyrik som är det essentiella på albumet. Den är våldsam och tar upp kritik mot Internet, reality-TV, sociala medier och olika polisbrutalitetshändelser. Ice-T är så övertygande i sin sång/rap att man tror på vartenda ord.

Höjdpunkterna på albumet är Pray For Dead där Ice-T låter rappandet vila och istället ”skriker” ut sin sång till en riktigt hård melodi. Dock består mittsektionen av prat där Ice-T berättar hur han bundit fast någon vid en ”motherfucking” stol. Just detta ord är något som förekommer lite här och var på albumet och känns mer som utfyllnadsord vid en eventuell lyriktorka, förmodligen är det även meningen att ordet ska skapa en större gangsta-känsla, men det blir istället banalt och löjligt. Andra höjdpunkter är Talk Shit, Get Shot och Pop Bubble med Jamey Jasta från Hatebreed.

Body Count lyckas med konststycket att slå rekord i antal ”bitches” i en och samma låt, 99 Problems BC, vilket inte bara är albumets sämsta låt utan en av årets sämsta. Handlingen är simpel, Ice-T förklarar att han har en bitch i west, en bitch i east, en bitch hemma, en bitch borta, en bitch i sin båt, en bitch i sin bil och så vidare. Titeln är tagen från Jay-Zs hitlåt 99 Problems från 2004.

Body Count tillför med Manslaughter inget speciellt nytt till genren, men det är ett stabilt album som säkerligen kommer få dig att trycka på play ett antal gånger om du nu är ett fan av både hiphop och metal. Synd bara att Ice-T envisas med att överanvända ord som ”motherfucker” och ”bitch”.

Du kan köpa Manslaughter via iTunes.

Bäst: Pray For Dead.
Sämst: 99 Problems BC.
Betyg: 7/10

Låtlista:
1. Talk Shit, Get Shot
2. Pray For Death
3. 99 Problems BC
4. Back To Rehab
5. Manslaughter
6. Get A Job
7. Institutionalized 2014
8. Pop Bubble (feat. Jamey Jasta)
9. Enter the Dark Side
10. Bitch in the Pit
11. Black Voodoo Sex
12. Wanna Be a Gangsta
13. I Will Always Love You

Skribent: Jonas ”Madman” Persson