Bombus

Datum: 26/2 – 2016
Bolag: Century Media Records

Med Repeat Until Death levererar Bombus sitt bästa album till dags dato. Deras tredje alster kräver dock sin beskärda del av genomlyssningar samt ett väldigt öppet sinne.

Med tanke på de två föregångarna, Bombus och The Poet and The Parrot, var förväntningarna inför Repeat Until Death skyhöga. En del av dessa förväntningar infrias, men det finns en annan del som får lyssnaren att klia sig förundrat på huvudet.

Som nämnt ovan kräver Repeat Until Death ett öppet sinne och förväntar man sig en ny monoton (en ljuvlig sådan) käftsmäll från Bombus lär man bli gravt besviken, men efter varje genomlyssning inser man det ljuvliga med albumet och det blir svårt att inte trycka på play en gång till. Bombus skruvar ner tempot på sin Bombusrock, råheten blir tam, och skapar mer variation än tidigare. Självklart finns det hårda riff, men desto mer melodi, mer rock n’ roll. En annan förändring som kan ta ett tag att vänja sig vid är att Repeat Until Death inte innehåller lika mycket dubbelsång från Feffe och Matte, något som innan kännetecknat bandets sound.

Bombus bjuder oss även på sin första(?) ballad, Call You Over (Hairy Teeth Pt. 2), uppföljare till just Hairy Teeth från debuten. Klassisk Bombusrock går att finna i singeln Deadweight och öppningsspåret Eyes On The Price, för den som inte vill ha förändring.

Repeat Until Death är som sagt lite mer rock n’ roll och lite mindre Bombus, en utveckling som många kommer att bli missnöjda med, men även en utveckling som lär få fler att öppna ögonen för ett av Sveriges finare metalband. Döm den inte bara efter första lyssningen, gå in med ett öppet sinne för ett band i förändring och du lär upptäcka något helt fantastiskt.

Du kan köpa Repeat Until Death via iTunes.

Betyg: 9/10

Skribent: Jonas ”Madman” Persson