Bonafide-Denim-Devils-cover-hires
Release: 2015-02-02
Bolag: Off Yer Rocka Recordings

Bonafide skulle man år 2015 kunna kalla rockens fanbärare i Sverige, ett av landets bästa liveband, en av våra främsta garanter för sann kvalitet eller vad vi än känner för. Ett ständigt tuffande rock-lokomotiv som till synes aldrig lär sänka farten.
Denim Devils är bandets femte fullängdare och den första med gitarristen Anders Rosell.
Bandets frontfigur Pontus Snibb har skrivit samtliga låtar och även producerat skivan, som i stort sett är inspelad live för att komma så nära konsertupplevelsen som möjligt.
Vi tar och tittar närmare på resultatet.

Round And Round klockar in på 1,44 minuter, men är en ytterst självsäker öppnare. Bonafide älskar att börja varje platta med ett statement, så sker även denna gång då man går på som ett speedat Southern Rock-gäng på väg in i valfri saloon för att hitta tjallaren.
Hold Down The Fort är en klassisk good time rocker i sann Bonafide-anda.  Stora, öppna ackord, vassa riff och monotona, svarande körer bekräftar att ordningen är återställd.
Man har satsat på en mer levande produktion till plattan och i Killer går det inte att undvika att lägga märke till det fantastiska gitarrljudet.

I Get A Grip dras tempot ner och plattans groove-element tar här sin början.
Plattans kanske vassaste riff återfinns i 50/50 som redan vid första lyssningen trollbinder en med sitt driv. Martin Ekelund (bas) och Niklas Matsson (trummor) ser till att refrängen får ett verkligt lyft, främst genom de slamriga trummorna.
En låt, vars hitpotential är omöjlig att missa ens vid första genomlyssningen, är Good Stuff. Ett rakt, laid back fyrtaktsdriv är allt som behövs och bandet glider lätt fram på räkmackan. En riktigt catchig refräng och skivans bästa solo.
På tal om hits så följer Rock ’N’ Roll Lifestyle där Porty Portner och Grant Foster gästsjunger. Man vill bara ha sommar och motorväg med destination Sölvesborg när man hör denna dänga.

Enligt bandet självt har man satsat på att visa upp en större bredd i soundet, något som jag till viss del köper, men även till viss del måste motsätta mig. Väl inne på One Kiss, låt nummer åtta på skivan, kan man inte direkt påstå att man bjudits på något annat än en klassisk rock-knock av Bonafide. Ett av spåren har varit märkbart groovigare hittills men i övrigt är det samma typ av riffrock vi vant oss att höra från bandet.
I Who Am I To Judge tar man dock ut svängarna svinigt snyggt i solopartier som får ett slags Uriah Heep-flyt och rytmsektionerna släpper alla spärrar. Fantastiskt kul att höra, hade kunnat lyssna på det i evigheter.

Missing You är en monstruöst tung ballad där fantastiska melodier blandat med en refräng som välter berg. Älskar hur Bonafide finner sin ultimata hårdhet i samma anda som Lynyrd Skynyrd och liknande band som fattade att det endast handlar om anslag och själ.
När Pontus Snibb skrev riffet till The Game och såg för sitt inre hur han skulle bygga upp den måste han ha varit en nöjd man. Vissa riff tar bara tag i en och när det kommer till Bonafide blir vi gång på överdrivet bortskämda med dessa typer av målsökande krokar till riff. Det går inte att värja sig. Speciellt då bandet är så oerhört kompetent när det kommer till rytm, de kan inte slå av sitt ”groove mode”.
Enligt mig skulle plattan lika väl kunnat få sluta här, även om sista låten This One’s For You inte på något sätt är annat än njutbar så tillför den inte den extra kryddan som föregående låt gjorde. Jag är dock den sista som klagar när det riffas i Danko Jones-klass.

Bonafide är bevisligen ett av landets mest kvalitativa band och i Pontus Snibb har man en rockmaskin utan dess like. En oslagbar röst, ett gitarrspel som ständigt glänser, oändligt med kreativitet i låtskriveriet och en rytmkänsla som resten av bandet sedan förädlar till guld i studion.
I vår är man ute på vägarna för att promota albumet, gissa om undertecknad är laddad inför stoppet i Göteborg den 20e februari.

Bäst: The Game
Sämst: Utan att klaga på avslutningen så var jag nöjd efter elva låtar.
Betyg: 8/10

Skribent: Viktor Skatt