High_Hopes_album_Bruce_Springsteen

Release: 10/1 – 2014
Bolag: Columbia Records

Bruce Springsteen har tagit hjälp av Tom Morello från det lilla bandet Rage Against The Machine inför sitt årtonde album, High Hopes. Morello ersatte Steven Van Zandt på en del av E Street Band’s senaste turné och Bruce fattade tycke direkt, han kallar även Morello för sin nya musa. Detta är både positivt och negativt, jag kan förstå att hardcore-fans av Bruce Springsteen kommer rata High Hopes just för Morello då han i grunden är en metal-gitarrist och använder sig av allehanda effekter på sitt gitarrspel, speciellt under solodelarna. Det positiva är att han är en riktigt skicklig gitarrist och att hans spel passar musiken, både i bakgrunden och när han spelar sina solos.

Där Wrecking Ball från 2012 var ett fantastiskt album är High Hopes mer ett sammanplock av covers, nyinspelningar och material som inte platsat på föregående album. Vilket kan bero på att Springsteen spelade in High Hopes under tiden han var på turné.

American Skin (41 Shots) som baseras på en sann händelse där en mörkhyad man blev ihjälskjuten av fyra poliser i New York 1999, är en sådan låt som aldrig blivit utgiven utan endast spelats live, sedan början av 2000-talet. Den är väldigt starkt samhällskritisk.
Harry’s Place kom inte med på The Rising från 2002, förmodligen då den ansågs vara olämplig för en stad i sorg, efter 11 september-attackerna. Vi får även en nyinspelning av The Ghost of Tom Joad där Springsteen gör en duet med Morello, både på sång och de bjuder även på en soloduell. Det är just under denna låt som Morello glänser lite extra, med ett långt och snyggt solo går det att urskilja en viss vrede som är svår att beskriva med ord.
På en av albumets finare låtar, The Wall, får vi höra gamla inspelningar av Danny Federici’s orgel. Tillsammans med Morello’s lugna gitarrspel och Springsteen’s röst lyckas de skapa en låt som berör. Den handlar om en New Jersey-musiker som inspirerade Springsteen i tonåren, musikern sändes till Vietnamnkriget, men kom aldrig tillbaka.
High Hopes avslutas med en väldigt fin cover av Suicide’s klassiska låt Dream Baby Dream.

Det känns lite som att High Hopes är ett mellanting till Wrecking Ball och något större som komma skall. Den håller inte alls samma höga nivå som föregående verk, men den är ändå sammansatt med en kärleksfull omsorg.

Du kan köpa High Hopes via iTunes.

Bäst: The Ghost of Tom Joad och The Wall.
Sämst: Det är inte ett särskilt originellt album.
Betyg: 7/10

Låtlista High Hopes:
1. High Hopes
2. Harry’s Place
3. American Skin (41 Shots)
4. Just Like Fire Would
5. Down In The Hole
6. Heaven’s Wall
7. Frankie Fell In Love
8. This Is Your Sword
9. Hunter Of Invisible Game
10. The Ghost of Tom Joad
11. The Wall
12. Dream Baby Dream

Skribent: Jonas “Madman” Persson.