calibanghostempirecd_600

Release: 27/1 – 2014
Bolag: Century Media Records

I nästan femton år har Caliban dominerat den tyska metalcorescenen, men det säger kanske inte så mycket då deras största (och enda) konkurrens är Heaven Shall Burn.
På något oklart vänster har förväntningarna inför bandets nionde album, Ghost Empire varit höga. Med goda förutsättningar till ett explosivt och väldigt snyggt album så brister det ändå i slutändan och besvikelsen är ett faktum.

Ghost Empire går ut starkt med sin bästa låt, King. Den lyckas ge en mersmak på vad som komma skall, men tyvärr blir det aldrig bättre än såhär. Med King försöker Caliban tänka utanför ramarna och lyckas leverera en stenhård låt som kombinerar moderna metalcore-riff, snabba trummor och intressanta elektroniska inslag där allt binds ihop av fina sånginsatser av både Andreas Dörner och Denis Schmidt. Under refrängen bjuds vi på nästan lite episka melodier.
Sångmässigt är Ghost Empire helt fantastiskt, främst på grund av Dörners grymma skriksång. Schmidt är helt ok på skönsång, men det blir lätt för ”poppigt” likt många andra band inom denna genre.

Det känns lite som att Caliban står och trampar i samma vattenpöl då Ghost Empire är väldigt lik deras tidigare verk, i synnerhet I Am Nemesis från 2009. Den stora skillnaden är att man har lyckats stoppa in fler elektroniska inslag i låtarna, även rent sångmässigt är den lite annorlunda. Under nebeL blandar de in tysk lyrik, under I Am Ghost bjuder de på breakdowns till höger och vänster bara för den där ”coola” effekten.
Det stora minuset med Ghost Empire är just alla dessa breakdowns, som överanvänds i majoriteten av låtarna. Eftersom det inte finns någon stor variation på dem blir det enformigt ganska fort. Ändå finns det en riklig energi och kraft i albumet som gör att den skulle passa mycket bättre där Caliban hör hemma, nämligen framför en livepublik snarare än hemma i soffan.

Med Ghost Empire strävar Caliban efter att kombinera melodier och experiment med en viss kraft, vilket ger ett ojämnt resultat. Produktionen är stark, men enformig och alla breakdowns stjäl utrymme för andra detaljer/dynamik. Caliban bryter ingen ny mark med sitt nionde album, trots att de försöker. Det är lite synd då Ghost Empire hade kunnat vara deras chans till att få den uppmärksamhet de så länge förtjänat, men istället blir den till ett album i mängden. Dock tror jag att det finns en liten chans att den mest inbitne metalcore-fantasten blir tillfredsställd. Vi andra bör hålla oss borta.

Du kan boka Ghost Empire via iTunes.

Bäst: King och Andreas Dörner’s grymma skriksång.
Sämst: Alla enformiga breakdowns som genomsyrar albumet.
Betyg: 5/10

Låtlista Ghost Empire:
1. King
2. Chaos – Creation
3. Wolves And Rats
4. nebeL
5. I Am Ghost
6. Devil’s Night
7. yOUR Song
8. Cries And Whispers
9. Good Man
10. I Am Rebellion
11. Who We Are
12. My Vertigo

Skribent: Jonas ”Madman” Persson.

 

https://soundcloud.com/centurymedia/caliban-devils-night