carcasss_surgicalsteel

Datum: 13-17/9 – 2013

Nuclear Blast

Med denna skiva är Carcass tillbaka efter sin dvala sedan 1996. Bandet har dock varit aktivt live och turnerat sedan 2007 utan något nytt material. Dessa legender har länkat sig samman med trummisen Dan Wilding (Aborted, Heaven Shall Burn) för att skapa dessa spår som de finansierat utan ett bolag i ryggen. Producerat av Colin Richardson och mixat av Andy Sneap. Dessa två har på tok för stora meriter för att lista här.
Redan från start känner man igen tonerna, ett lugnt ringande intro i form av namnet 1985 lägger atmosfärisk slingor som får en ett enbart höja förväntningarna.
Vilket införlivas med en spark i framtänderna. Raseriet startar med en gång och man hör köttkvarnarna dra igång i Thrasher’s Abbatoir.
Här visar de att ilskan överlevt, pyr och är lika ursinnig efter alla dessa år. Orden spottas ut kort, snabbt och intensivt.
Trummorna driver på hela låten igenom och ger aldrig riffen en chans att ens försöka sakta in melodierna.
Melodierna tar däremot ett stort kliv framåt i följande spår, Cadaver Pouch Conveyor System.
Utan att sakta in tempot leverar de en helt annan sida av Carcass, en som för tankarna tillbaka till gitarrslingorna på albumet Swansong.
Den tunga låten A Congealed Clot of Blood börjar ock med ett liknande intro för att därefter sänka tempot ytterst lite, dock tillräckligt lite för att få en mycket tyngre och mörkare bild. Variation i röstlägen har aldrig varit en sak man förknippar med denna konstellation, men den lilla nyans som sker i detta spår gör en otrolig skillnad.
Ta de tidigare låtarna, ner med dem i kvarnen, knåda ihop färsen och du får The Master Butcher’s Apron.

Det är snabbt, det är hårt, det är meliodöst, det är långsamt, det är tungt.
I denna tar de fram hela artilleribatteriet och går loss med sitt kompletta arsenal.
Varenda låt genomsyras av en välproducerad och välspelad ljudbild som bara känns rätt. Materialet är genomtänkt och välplanerat in i det yttersta. Att Daniel Wilding tagit över trumslageriet finns det ingen som helst betänksamhet över. När man hör nyanserna han tillför och hans förståelse av riffen förstår man detta valet.

När vi väl kommer fram till den låten det pratats mest om, Captive Bolt Pistol, hör man varför.
Detta spår ÄR Carcass. Det är köttigt men med melodier. Det är snabbt men med tyngd. Körsången de använder sig av är en stor chansning men enligt mig löser de det med råge. Det verkar inte felplacerat någonstans, särskilt inte när det bryts av mot den sången man lärt känna under alla dessa år av väntan

 

Bäst: Thrasher’s Abbatoir

Sämst: Trots att denna skiva har en speltid på 47 minuter känns den väldigt kort. Spåren flyger förbi.

 

Låtlista:

01. 1985

02. Thrasher’s Abbatoir

03. Cadaver Pouch Conveyor System

04. A Congealed Clot of Blood

05. The Master Butcher’s Apron

06. Noncompliance to ASTM F899-12 Standard

07. The Granulating Dark Satanic Mills

08. Unfit for Human Consumption

09. 316L Grade Surgical Steel

10. Captive Bolt Pistol

11. Mount of Execution.

 

Skribent: David Asgrahim Lantz

Köp skivan HÄR!

Passa på att kika på Lindas bilder ifrån Metaltown 2013 HÄR.

Carcass_accessrock_metaltown_lindaflorin-11