Casablanca - Riding A Black Swan omslag

Skivbolag: Gain
Releasedatum: 2013-09-25
Genre: Rock

När singeln Downtown släpptes 2010 tog Casablanca undertecknad med storm. Med sin blandning av klassisk rock och power pop var bandet en fräsch vindpust i den svenska rockbranschen.

Det skulle dock dröja två år och en cover på Malena Ernmans vinnande bidrag La Voix i Melodifestivalen innan debuten Apocalyptic Youth letade sig upp på de fysiska och digitala skivdiskarna. En grym och pigg skiva med starka låtar av Jospehine Forsman (Sahara Hotnights), Erik Stenemo (Melody Club), Anders Ljung (Space Age Baby Jane), Ryan Roxie (Alice Cooper, före detta Slash’s Snakepit) och Mats Rubarth (AIK Fotboll).

Med uppföljaren Riding A Black Swan har den svenska, ursäkta den uttjatade termen, supergruppen lite press på sig. Hur har de klarat det?

Råare och tuffare

Direkt i öppnande The Giant Dreamless Sleep märks det att bandit blivit råare och tuffare. Tonen är mörkare och när det hårda hamrande riffet möts av textraderna ”There is no place no run, there is no place to hide, when the darkness arrives” från Ljungs betydligt rivigare stämband undrar man om det är samma band. Det är dock bra, riktigt bra! Skivan fortsätter med singeln Hail The Liberation och bandets kännetecknande drag visar sig: minnesvärda melodier, snygga gitarrslingor och bra popkänsla med tydlig rocknerv i utförandet.

Sen radar bandet upp kanonlåt efter kanonlåt. It’s Alright är likt titelspåret en riktig rockstänkare som kommer fungera perfekt live. No Devil In Me är en annan höjdare med uppenbar textreferens till Mötley Crüe i refrängen. Skivans höjdpunkt är Some Misty Morning som med sin aggressivitet och toksnygga gitarrer från Roxie och Stenemo imponerar oerhört mycket. Ett solklart bidrag till allas listor över årets bästa rocklåtar.

Forsman har sagt i intervjuer att denna skiva är mer framrepad än sin föregångare. Att bandet spenderat mer tid i replokalen och ”skitat till” sitt sound passar perfekt till låtmaterialet. Riding A Black Swan är en lyckad uppföljare som inte riktigt bjuder på lika höga toppar som Apocalyptic Youth men kompenserar med en bättre helhet.

Det kanske låter idiotiskt men jag hoppas i alla fall att Alice Cooper, Melody Club och Sahara Hotnights tar det lugnt framöver.

Bäst: Some Misty Morning eller No Devil In Me
Sämst: Att bandet inte prövar en ballad. De hade kunnat bli fantastiskt!
Betyg: 8 / 10

Du kan köpa Riding A Black Swan via CDON.

Skribent: Alexander Skogberg