cavaleraconspiracypandemoniumbigger

Datum: 31/10 – 2014
Bolag: Napalm Records

Förra året kom ett nytt Soulfly-album, för några månader sedan släpptes Killer Be Killed’s självbetitlade debutalbum och nu har en av metalvärldens just nu hårdast arbetande män, Max Cavalera, än en gång slagit ihop sig med brodern Igor för att släppa Cavalera Conspiracy’s efterlängtade album, Pandemonium. Musikvärlden är inte direkt bortskämd med Max Cavalera.

Jag börjar med det negativa. Något som sänker helhetsbetyget ett par snäpp är den lågt mixade sången. Det är svårt att tyda vad som kommer ur Max mun och för att uppfatta något måste man många gånger koppla bort instrumenten, vilket är helt oacceptabelt. Den andra negativa aspekten med albumet är den extremt förutsägbara strukturen på låtarna som alla följer samma formula. Det förekommer ett solo, sedan skriker Max refrängen (sångtiteln) ungefär fyra gånger, ett breakdown, ännu ett solo och så vidare.

Till den positiva aspekten: det märks klart och tydligt att ”metal” flyter genom Cavalera-brödernas vener. Öppningsspåret Babylonium Pandemonium är albumets starkaste/mest brutala låt, efter ett dystert intro visar Igor vad han går för i symbios med Marc Rizzo’s intensiva shreddande. Lyssnar man noga kan man även höra Max nå brutala toner som han inte gjort sedan den glada Sepultura-tiden. Just Pandemonium är så nära Sepultura man kan komma, tankarna förs till klassiker som Beneath The Remains och Chaos A.D., vilket inte är helt fel. Till skillnad från de två föregående albumen, Inflikted och Blunt Force Trauma, känns Pandemonium mer rå och old school med element av death metal, även fast thrashen är intakt. Övriga nämnvärda låtar är: Cramunhão och Apex Predator.

Pandemonium hade varit helt fantastisk, som en bal på slottet om inte Max sång hade varit så förbaskat låg. Dock infinner sig en tillfredsställande känsla över att bröderna återvänt till sin grundgenre. Förväntningarna på album nummer fyra är med andra ord höga.

Du kan köpa Pandemonium via iTunes.

Bäst: Babylonian Pandemonium.
Sämst: Varför är sången så lågt mixad?
Betyg: 6/10

Skribent: Jonas ”Madman” Persson