ColossusBreathingWorld

Release: 27/2 – 2015
Bolag: Perennity Records

Det här med att bestämma vilken genre man ska spela är ingenting som svenska Colossus tänker lägga ner särskilt mycket tid på. De har helt enkelt kommit på att det är fullt möjligt att blanda alla genrer som man tycker låter bra. The Breathing World bär tydliga influenser från band som ISIS och Cult of Luna, men också från stonerrock-scenen. Lägg till mer tekniska metalband som Mastodon och Gojira så får du en ungefärlig bild av hur bandet låter. Låt dessutom alla dessa element genomsyra varenda enskild låt.

Denna trio rör sig smidigt mellan tunga, släpiga partier, snygga melodiösa, avskalade akustiska passager och snabba, tekniska riff som skulle kunna göra exempelvis just Mastodon gröna av avund. Kronan på verket är Niklas Erikssons fantastiska sång. Albumet består av sju låtar fördelade på en speltid på nästan femtio minuter. Att några av albumets låtar därför är riktigt långa är ingenting man tänker på då helheten smälter samman på ett fint sätt.

Det är också därför det är svårt att prata om enstaka spår som bättre eller sämre än andra. Det handlar snarare om partier under albumets gång som sticker ut. Den plötsliga stegringen och tempoökningen i Fuga Mundi är ett exempel på en passage som lever kvar länge efter att skivan har slutat. Den tunga, doom-aktiga refrängen i Whetstone är ett annat. En låt som dessutom bjuder på skivans allra mest underhållande instrumentala passage. Att varje låt innehåller minnesvärda melodier gör heller inte saken sämre.

Med The Breathing World visar Colossus att det går alldeles utmärkt att spela bra musik utan att behöva sätta etiketter på den. Bandet förtjänar all uppmärksamhet de förhoppningsvis kommer att få.

Betyg: 8 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby