Release: 22/9 – 2017
Bolag: Nuclear Blast

Samtidigt som höstrusket tar över vårt land så släpper brittiska Cradle of Filth en skiva som passar vädret bra. Det tycks vara ständig höst i britternas värld, då inte mycket har förändrats i musiken eller framförandet sedan åtminstone 2008 och släppet av Godspeed on the Devil’s Thunder. Att gruppen inte hittat tillbaka till gammal god form sedan praktfiaskot Thornography (2006) är ingen hemlighet, men med föregående släpp, Hammer of the Witches, så var man på rätt spår. Cryptoriana – The Seductiveness Of Decay ångar på i samma spår.

Istället för det sedvanliga orkestrala introt får vi nu en två minuter lång mangelfest, som kanske får några nostalgiker att hoppas på att gruppen ska ha hittat tillbaka till 90-talets storform. Men när Exquisite Torments Await glider över i Heartbreak and Séance så blir det tydligt att gruppen kommer hålla kvar i sin egna version av balck metal och gothrock.

Ibland funkar det bättre, som i episka Wester Vespertine, som bärs fram av sina orkestrala inslag, och You Will Know The Lion By His Claw, som i sammanhanget får ses som ett välkommet energiknippe (och som får nämnda nostalgiker att drömma ännu mer). Vilken sånginsats Dani Filth dessutom bjuder på i den sistnämnda låten. Ibland blir det sämre, som i förvirrade Vengeful Spirit och i avslutande, evighetslånga Death and the Maiden. Och just låtarnas längd är en bidragande orsak till betyget. Flera av låtarna skulle behöva kapas en eller ett par minuter och ett par av dem är inte intressanta i mer än enstaka partier. Titelspåret är ett sådant, vars stick ger låten existensberättigande.

Cryptoriana – The Seductiveness Of Decay bjuder inte på några nyheter, men visar ändå att Smutsvaggan från England inte riktigt behöver kasta in handduken än.

Betyg: 6 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby