Release: 29 oktober
Peaceville Records

Det har inte hänt så mycket nytt i detta läger sedan 2004 års Nymphetamine då keyboarden fick en mer undanskymd roll i ljudbilden och ett mer gitarrdrivet ljud presenterades. Fyra släpp senare ser The Manticore And Other Horrors dagens ljus och har likt sina föregångare ett extremt gitarrdrivet ljud, även om de flesta låtar har fått klä sig i lättare orkestrala arrangemang.

Denna skiva är ingen positiv överraskning. Den är inte heller en besvikelse. Den är en typisk Cradle of Filth-skiva för 2000-talet, långt ifrån gruppens glansdagar under 1990-talet.

Visst har gruppen släppt skivor som har varit betydande för genren, inte minst Cruelty And The Beast och Midian, men det var över ett decennium sedan dessa kom. The Manticore And Other Horrors kommer inte att bli en framtida klassiker.

Låtarna är på detta släpp kortare än vad man är van vid från en skiva med Cradle Of Filth. Den längsta låten klockar in på strax under sex minuter, medan medellängden ligger på radiovänliga fyra. Faktum är att hela skivan är, med Cradle of Filth-mått mätt, mer radiovänlig. Låtstrukturerna är tydligare och musiken är snällare. Detta gäller i synnerhet For Your Vulgar Delectation och Frost On Her Pillow.

Problemet med skivan är att det inte finns någon låt som sätter sig, eller som man ens kommer ihåg efter ett par genomlyssningar, trots att de orientaliska influenserna i Manticore är riktigt häftiga. Likaså är Huge Onyx Wings Behind Despair ett riktigt intressant experiment mellan orkester och tvåtakt. Att bandledaren Dani Filth inte längre kan sjunga är dock ingen hemlighet och något som blir smärtsamt verkligt under hela denna skiva.

Bäst: Manticore.
Sämst: Oviljan att förnya sig.
Betyg: 5 / 10

Skribent: Jimmy “JimJim” Rimsby