Cult-Of-Luna-Mariner-

Release: 8/4 – 2016
Bolag: Indie Recordings

Artistsamarbeten är något som kan få de flesta människor att darra. Inte minst efter Metallicas bespottade samarbete med Lou Reed. Denna gång är det svenska Cult of Luna som försöker sig på ett sådant samarbete tillsammans med amerikanska sångerskan Julie Christmas. Det förstnämnda bandet behöver nog ingen presentation. Sångerskan däremot är kanske inte jätteomskriven trots fantastiska insatser i banden Made Out of Babies och Battle of Mice samt ett lika fantastiskt soloalbum.

Albumets titel är hämtat från ett rymdprogram i NASAs regi och skivan handlar om att utforska just rymden. Ett helt rimligt tema då skivan är utomjordisk bra. Skivan byggs upp från den något lugnare inledningen A Greater Call för att fullständigt explodera en bit i skivan (The Wreck of S.S Needle) innan resan till sist tar slut i den förförande Cygnus, som med sitt mantraliknande slut får en att vilja göra om resan om och om igen. Däremellan finns inte heller några trista punkter.

Fans av Cult of Luna kommer känna igen musikens olika element, men den stora stjärnan på detta album är Julie Christmas. Hon ger låtarna ett nytt djup och nya uttryck, som kanske skrämmer bort några puritaner, men som fungerar särskilt bra som komplement till Johannes Perssons sång.

Med Mariner visar man att artistsamarbeten inte behöver vara av ondo, utan att de kan leda fram till vad som kan vara årets bästa album. Galaxer i mina braxer, så bra!

Betyg: 9 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby