DeadByApril_Let_The_World_Know

Release: 12/2 – 2014
Bolag: Universal Music

Egentligen skulle jag kunna sammanfatta Dead By April’s tredje album Let The World Know med endast fyra bokstäver, nämligen ”haha.” Det skulle vara minst lika informativt som en lång text, dock inte lika roligt.
Jag erkänner att jag endast lyckats ta mig genom Let The World Know en gång, men då fick jag tvinga mig själv att inte trycka på Stopp-knappen ett flertal gånger under varje låt.

Inte mycket har hänt hos bandet mer än att de har bytt ut Jimmy Strimmell på grund av personliga problem, hans ersättare är Christoffer Andersson från What Tomorrow Brings. Ett smart drag av Christoffer då han förmodligen lär skratta sin väg till banken genom detta uppsving.

Dead By April’s största problem är inte den musikaliska delen, även om den är enformig och inte har utvecklats ett dugg sedan den självbetitlade debuten från 2009, problemet är sången. Jimmy var grym på skrik, inget snack om saken. Tyvärr kommer inte Christoffer upp i samma nivå, han saknar även variation i sina skrik. Dock visar han prov på en rik energi under Freeze Frame, men en låt gör inte ett helt album. Samspelet mellan honom och skönsångaren (om man ens kan kalla det för sång) Zandro Santiago är under all kritik. Det är en alldeles för stor kontrast och timingen är dålig. Där Christoffer ändå har lite power i rösten saknar Zandro det totalt, vilket han bevisar under den smöriga balladen Replace You. Han platsar mer i något tråkigt pojkband, texterna är väldigt emotionella och påminner om just popgenren.

Behållningen med albumet, trots att den låter som tidigare verk, är Pontus Hjelms hårda riff som tuggar på och Alexander Sveningssons trumspel, sedan var det inte mer med det.

En sista sak jag har att klaga på är deras försök till användning av elektroniska element, som stjälper istället för hjälper. Det låter helt enkelt illa och känns istället som ett enkelt knep för det kommersiellas skull – radiorock. Dead By April försöker vara tuffa och göra hård musik, men de lyckas (dessvärre) inte. Det här är ett billigt försök till lättlyssnad metal när den är som sämst. Det tragiska är att de har en väldigt stor fanskara och Let The World Know lär sälja som smör i solsken.

Men som alltid, det kunde ha varit värre, det kunde ha varit Takida.

Vill du känna en stor rädsla så kan du köpa Let The World Know via iTunes.

Bäst: Att albumet har ett slut.
Sämst: Att albumet har en början.
Betyg: 1/10

Låtlista:
1. Beautiful Nightmare
2. Abnormal
3. Empathy
4. Done With Broken Hearts
5. As A Butterfly
6. Same Star
7. Let The World Know
8. Peace Of Mind
9. Freeze Frame
10. Infinity x Inifinity
11. My Tomorrow
12. Hold On
13. Replace You

Skribent: Jonas “Madman” Persson.