decapitatedbloodmantra

Release: 26/9 – 2014
Bolag: Nuclear Blast

Är det möjligt att spela in sitt ”hårdaste album någonsin” när man har 17 år som band i ryggen och fem lika tekniska som stenhårda dödsmetallalster i bagaget? För polska Decapitated finns uppenbarligen ingen gräns för hur hårt det kan bli. Tre år har gått sedan senaste plattan Carnival Is Forever, och bandet är nu tillbaka med en ny rytmsektion (Paweł Pasek på bas och Michał ”Mlody” Łysejko på trummor) och, om man får tro gitarristen Wacław ”Vogg” Kiełtyka, ett mognare och mer utvecklat sound. När gitarriffet i inledande Exiled In Flesh drar igång är det tydligt att musikalisk mognad i detta fall inte på något sätt innebär ett mindre extremt uttryck, och tur är väl det.

The Blasphemous Psalm To The Dummy God Creation är en lika grym första singel som titeln är lång. Efter denna verkar orden ha tagit slut då övriga låtar snittar på drygt 1,5 ord per titel – denna kvot gäller dock tack och lov inte Rafał ”Rasta” Piotrowski, som vrålar text på ett sätt som aldrig låtit bättre. Singeln har precis den perfekta balans mellan coolt och konstigt riff som jag avgudar detta band för (jämför till exempel med de äldre låtarna Spheres Of Madness eller Nihility (Anti-Human Manifesto).

Veins och Nest kombinerar Meshuggahmystisk gitarr med i sammanhanget mindre komplicerad rytm, vilket framgångsrikt skapar ett galet headbangvänligt koncept. Instinct hör till de mer explosiva bitarna, men lyckas ändå peta in snyggt gitarrplock i små luckor som uppstår i de hektiska verspartierna. Blindness tar med oss ner i en underjord där mörk suggestivitet à la Gojira dominerar, och trots att spåret är 7:37 långt och väldigt likriktat känns det ändå relevant.

Oavsett vilket tempo man väljer att hålla är Blood Mantra halshuggande brutal rakt igenom. Albumet lyckas med bedriften att toppa föregångaren, och trots att dess supersolida karaktär är tydlig från första spåret har jag ändå en känsla av att det är ett album som tål en hel massa varv i högtalarna. Decapitated har fanimig överträffat sig själva, och när deras sjätte album drar in som en tornado full av taggtråd tar den utan vidare omsvep en plats bland årets hittills bästa skivsläpp.

Betyg: 9/10

Skribent: Emma ”Sajko” Persson