DevilDriver-Winter-Kills

Releasedatum: 27/8 – 2013
Bolag: Napalm Records

DevilDriver är verkligen ett band som bara går från klarhet till klarhet. Bandet blir inte bara en bättre liveakt för varje gång jag beskådar dem. Även låtmaterialet tycks bli starkare och starkare för varje släpp som gruppen ger ifrån sig. Nya albumet Winter Kills är inget undantag från den stigande formkurvan. Det får snarare kurvan att peka mer rakt uppåt.

Frontmannen Dez Fafara har själv hyllat albumet som bandets bästa i olika medier. Inte minst har han via sitt Twitter-konto gjort nästan skamlös reklam för skivan. Med facit i hand så måste jag säga att jag förstår honom, för hade jag varit med och gjort detta album hade jag velat att så många som möjligt skulle höra det. Winter Kills saknar helt utfyllnadslåtar utan består enbart av klockrena metalhymner. Oath of the Abyss startar hela kalaset med alla de element som är förknippade med DevilDriver – färgstarka melodier och en, för genren, hittig refräng.

Just skivans refränger är dess största styrka. Många av refrängerna gör att man minns låtarna redan efter den första genomlysningen. Finns det någon som kan motstå låtar som Ruthless eller Curses And Epitaphs efter att ha hört dem första gången så borde denna person verkligen tänka över sin musiksmak. Utöver refrängerna så vill jag också lyfta fram skivans många snygga melodier. Denna gång tycks bandet ha fokuserat mer på låtar som bandets publik kommer att minnas, utan att för den sakens skull glömma bort att ge låtarna den extrema tyngd som bandet alltid skämt bort oss med. Desperate Times kan statuera ett utmärkt exempel på vad jag menar.

Det är omöjligt att välja ut en absolut höjdpunkt på Winter Kills. Utöver de spår jag redan har nämnt här ovan så vill jag även lyfta fram det magiska titelspåret, den hjärtskärande Gutted, avslutande Sail, som visar upp en nya sida av bandet, eller egentligen vilken låt som helst. Nästan lika svårt är det att hitta något negativt med skivan. Den enda saken jag kommer att tänka på är att bandet sällan vågar arbeta utanför den zon som de känner sig trygga, vilket gör att en del av deras låtar tyvärr påminner om andra av deras låtar.

Du kan köpa Winter Kills via iTunes.

Bäst: Helheten.
Sämst: Att låtarnas uppbyggnad känns igen alltförväl.
Betyg: 9 / 10   

Låtlista:
1. Oath of the Abyss
2. Ruthless
3. Desperate Times
4. Winter Kills
5. The Appetite
6. Gutted
7. Curses and Epitaphs
8. Caring’s Overkill
9. Haunting Refrain
10. Tripping Over Tombstones
11. Sail

 

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby