10548912_551734334928614_7495813140211228121_o

Release: 31/10 – 2014
Bolag: Nuclear Blast

Devilment är ett band som frontas av Dani Filth som är mest kända för sina insatser som sångare i det brittiska black metal(åtminstone en gång i tiden)-bandet Cradle of Filth. Devilments musik handlar dock inte om black metal. Utan istället låter detta mer som ett mörkare, goth-inspirerat Pantera som har ingått en ohelig allians med Rob Zombie. Givetvis är det hela kryddat med stora mängder skräckinslag.

Musiken på skivan är spretig. Den blandar och ger högt och lågt. Sådär häpnandsväckande bra blir det sällan. De riktigt, riktigt bra ögonblicken är lätträknade. Staring at The Werewolf Corps och Sanity Hits A (Perfect) Zero är skivans mest minnesvärda stundermed sina stora refränger och gotiska atmosfärer. Utöver dessa finns det en del riff och melodier som förtjänar åtminstone ett par lyssningar. Even Your Blood Group Rejects Me är en förklädd poplåt som torde gå hem hos de som föredrar en lite mer lättlyssnad form av goth-metal. Mother Cali är krossande hård och det avslutande titelspåret har en avslutning som är svår att motstå.

I övrigt låter det ganska enformigt. Många av låtarna påminner om varandra och lyckas egentligen inte hålla intresset uppe rakt igenom. Skivan skulle mått bra av att kortas ner en aning. En låt som till exempel Laudanum Skull glöms bort direkt då den har slutat.

The Great And Secret Show är ändå en intressant skiva som visar upp en ny sida av en etablerad artist. En skiva som lär få delad respons av de mest inbitna fansen av smutsvaggan. En skiva som kämpar men inte når hela vägen upp, trots att frontmannen står för den bästa sånginsatsen på… Ja, länge.

Bäst: Staring at The Werewolf Corps är svår att stå emot.
Sämst: Flera av låtarna tycks vara stöpta i samma form.
Betyg: 6 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby

Devilment-TheGreatAndSecretShowCD