devintownsendprojecttranscendencecd

Release: 9/9 – 2016
Bolag: HevyDevy Records

Detta är det sjunde släppet med projektet som bara skulle släppa fyra album. Den som har följt Devin Townsend och hans band har även märkt att den galna vetenskapsmannen (alltså Devin själv) försöker dra ner på galenskaperna och göra sin musik mer lättillgänglig och lättlyssnad. Egensinnig är den dock fortfarande. Så det räcker och blir över.

Transcendence är inget undantag. Musikaliskt går den att placera tillsammans med projektets första två släpp, Ki och Addicted, även om samtliga tidigare släpp lyser igenom på sina håll. Transcendence har förmågan att sätta lyssnaren i en känsla som närmast kan liknas med ett fullständigt meditativt stadium. För att på bara några minuter skicka lyssnaren till en plats där det fullständigt råder kaos.

Det är med andra precis så som vi vill ha Devin. Musiken innehåller så många element att alla känslor ryms i den. Att han dessutom sjunger som en gud skadar ju inte direkt heller. Även om alla låtar inte håller hela vägen i mål, From the Heart är ju ett praktexempel på trista ballader som får för mycket speltid, så vägs det upp av några av huvudpersonens mest intressanta skapelser på flera år. Failure är tung samtidigt som den är avslappnande, Higher klockar in på nästan tio minuter, men känns inte ens som hälften så lång och Offer Your Light är den bästa låten som Devin skrivit sen 2011 års Deconstruction kom ut. Gott så.

Betyg: 8 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby