Datum: 16/4 – 2012
Bolag: Roadrunner Records

Dragonforce är ett fantastiskt band, inte ur ett musikaliskt perspektiv utan det faktum att de lyckas släppa samma album om och om igen hela tiden. The Power Within är bandets femte album och varenda låt sedan deras debut Valley Of The Damned följer samma formula, ett tempo som går i 1000km/h med höga toner, nördiga solos inspirerarade av datorspel som lätt blir tråkiga. Dragonforce har endast släppt en bra låt tidigare, alla ni Guitar Hero spelare därute vet vilken jag talar om, nämligen Through The Fire and The Flames från albumet Inhuman Rampage. Låten innehåller ungefär 2000 noter och jag har flera gånger velat slå sönder min Guitar Hero-gitarr av ren frustration. Nu är Dragonforce tillbaka med nya idéer men framförallt en ny sångare, den tidigare okända Marc Hudson som ersatte ZP Theart.

Albumet startar med Holding On och Fallen world, två låtar som bygger på formulan jag presenterade ovanför, tråkiga låtar med andra ord. Det är inte förrän i tredje låten Cry Thunder som vi får se en helt ny sida av Dragonforce. Tempot blir långsammare (- fortfarande väldigt snabbt!) och istället bygger dem på teknik i melodierna, solot är helt fantastisk samt alla riff och den starka refrängen. Textmässigt fastnar den på hjärnan redan efter första genomlysningen. Cry Thunder är albumets samt Dragonforce bästa låt hittills, det är såhär power metal ska låta.

Något jag aldrig imponerats över innan när det kommer till Dragonforce är sången. Jag tycker inte att att ZP lätt bra då han endast använde sig av höga toner utan någon variation alls, Marc däremot, han är ett av skälen till att The Power Within inte faller. I nyss nämnda låt Cry Thunder och i synnerhet Give Me The Night visar Marc att han inte enbart besitter ett högt register utan även ett lågt (- något som ZP saknade). Give Me The Night är tillsammans med Cry Thunder albumets starkaste kort. Den har allt som kännetecknar Dragonforce, snabbhet och en stor intensitet hos Sam Totman och Herman Lis frenetiska gitarrspel. Den har även ett skönt bassolo samt en keybord som ger den en hårdare känsla, låtens tempo ökar frekvent för att sedan brista ut i ett riktigt grymt gitarr solo.

Rent generellt har Dragonforce tagit en ny vändning med The Power Within och dragit ner sitt karaktäristiska tempo även fast kraften fortfarande finns kvar. Det hela ger albumet en uppfriskande touch och blir mer lyssnarvänlig. Än en gång, en eloge till Marc vars röst aldrig låter forcerad och är balanserad genom hela albumet. Hans röst övertygar inte bara i höga samt låga toner, även i långsammare låtar som Wings of Liberty men framförallt den akustiska versionen av Seasons.

Om du är ett Dragonforce fan utan dess like har du inget att oroa dig över när det kommer till dessa små ändringar, bandet har bara utvidgat sin musikaliska sida utan att gå ifrån originalljudet. På detta sätt kommer inte bara gamla fans att uppskatta The Power Within utan med lite tur kan även nya fans få upp ögonen för Dragonforce. Detta är bandets bästa album hittills och en av få gånger jag kan rekommendera någon att köpa ett Dragonforce album, vilket du kan göra via iTunes.

Bäst: Cry Thunder och Give Me The Night.
Sämst: Holding On.
Betyg: 7/10

Låtlista:
Holding On
Fallen World
Cry Thunder
Give Me The Night
Wings of Liberty
Seasons
Heart of the Storm
Die by the Sword
Last Man Stands
Seasons (akustisk version)

Skribent: Jonas ”Madman” Persson