• Video

dregencd2013_600

Skivbolag: Universal Music 
Releasedatum: 2013-09-15
Genre: Rock

Dregen. 40 år. Solodebutant.

Det är konstigt att det tog så här lång tid. Dregen har sedan sitt genombrott med The Hellacopters på 90-talet varit lika känd själv som de band han spelat i och han har figurerat i media lika ofta själv som med sina bandkollegor. Att en soloskiva inte dykt upp förrän nu kan tyckas vara något otippat, men nu är den här!

Debuten börjar med riviga Divisions Of Me som på tre minuter och elva sekunder är ett perfekt exempel på hur en rockskiva ska inledas. Vilken start! Låten för också tankarna till hur The Hellacopters kunde ha låtit om Dregen inte hade lämnat bandet, kanske främst tack vare pianoslingan som för tankarna till bandets klassiker By The Grace Of God.

Skivan fortsätter med singeln Just Like That. Kort och koncis med bra popkänsla. Dregen och hans låtskrivarpartner Pär Wiksten, som skrivit alla låtar tillsammans med utöver avslutande Mojo’s Gone, funkar bra tillsammans. Materialet är varierat och modigt och långt från ”bara nästa platta” från Backyard Babies fast utan Nicke Borg på sång.

Sjunger själv på alla spår

Dregens skiva hade lätt kunnat spåra ur helt med gästartister, och visst finns det ett par, men till skillnad från exempelvis Slashs stjärnspäckade solodebut 2010 finns det en röd tråd genom materialet. Det mest imponerande är att Dregen sjunger själv på alla spår på skivan förutom två gästinhopp av Danko Jones och Titiyo. För många sologitarrister skulle ett sådant utförande falla platt, men Nässjösonen har en säregen och juste rockröst som han luftat då och då i Backyard Babies.

Med sin solokarriär, Michael  Monroe och en trolig nystart med Backyard Babies kan det sluta hur som helst för Dregen. Men skulle det inte bli någon av de två sistnämnda finns det ingen orsak till oro och panik.

Låtlista:

1. Divisions Of Me
2. Just Like That
3. Flat Tyre On A Muddy Road
4. Gig Pig
5. Pink Hearse
6. Bad Situation
7. One Man Army
8. 6:10
9. Refuse
10. Mojo’s Gone

Bäst: Divisions Of Me är ett skolboksexempel på hur en rockskiva ska inledas.
Sämst: Något till gästspel på sång hade varit roligt.
Betyg: 8 / 10

Dregens självbetitlade skiva kan köpas på iTunes.