Nuclear Blast Records

Frontmannen Tobias Sammet har fått både Edguy och Avantasia att röra sig bort från väl nedtrampade power metal-marker och istället ställt in kompassen på bra låtar, oavsett mängden dubbeltramp. Personligen ser jag båda föregångarna, Tinnitus Sanctus och Rocket Ride, som besvikelser och mitt intresse för Edguy har därför svalnat drastiskt. Med Age Of The Joker har gruppen återigen hittat de stigar som kartan en gång ledde bandet in på och nu alltså slutat att irra omkring i skogen.

Med mer storslagna nummer som Robin Hood (sprang man på honom i skogen månntro?) och Behind The Midnight To Midnight World så får Edguy mig att tänka tillbaka till gruppens större dagar. När bandet prövar nya grepp som Bon Jovi-minnande countryrock i Pandora’s Box, eller –  i Edguy ögon sett de mer gotiska tongångar Face in the Darkness så tas det emot med öppna armar. Dessutom får vi en återblick till gamla låten Jerusalem i Rock of Cashel.

Age Of The Joker är det tyngsta albumet som gruppen har släppt hittills. Ett album som kommer få många fans av Vain Glory Opera och Theater Of Salvation-skivorna att rynka på näsan, men kanske kommer detta album att locka till sig en del fans av modernare rock. Skivans texter är dessutom också mörkare än någonsin förr, och det är lätt att tro att Tobias har gått igenom någon form av kris när albumet är skrivet. Detta till trots så låter det ändå just som Edguy. Fast med extra allt.

Visst finns det tråkigare stunder också, som tyvärr drar ned helheten. Ett exempel är att så gott som varje låt har ett ”stopp-parti”, där låtens tempo stryps helt, för att sedan byggas upp igen. Brist på inspiration, eller har bandet blivit frälsta av alla akustiska Iron Maiden-intron? Dessutom avslutas skivan med den tråkigaste Edguy balladen sedan Another Time från 1999 års Theater Of Salvation i Every Night Without You. Men för sakens skulle bör jag även nämna att det ryms en del sedvanlig Edguy-humor på skivan. Lyssna bara på avslutande refrängen till, annars trista, Two Out of Seven.

Betyg:  8 av 10
Bästa spår: ”Rock Of Cashel”


Jimmy Rimsby