Release: 14/7 – 2017
Bolag: Nuclear Blast

Det är få band förunnat att kunna fira ett tjugofemårsjubileum. När tyska Edguy i år gör det så gör man det inte bara med en omfattande turné utan även med en ståtlig box, innehållande 2 CD-skivor med sammanlagt 28 låtar, samt en DVD med en livespelning från 2004. Av de 28 låtarna är fem helt nyskrivna, samt en (den avslutande Reborn In The Waste) en riktigt tidig demo, som kanske fungerar mer som kul kuriosa än som något man absolut måste ha hört. Utöver dessa låtar är skivorna fullproppade med givna klassiker och lite mer oväntade spår.

De fem nyskrivna spåren låter precis som det vi kan förvänta oss av nutidens Edguy, med 80-talsosande gitarriff och mäktiga, trallvänliga refränger. Är du ett fan av Edguys senaste album lär du inte bli besviken på spår som Ravenblack eller Wrestle The Devil. Tillhör du den skara som fortfarande surar över att Edguy har övergett power metal-genren lär du åtminstone kittlas lite av Landmarks och The Mountaineer. Dessa nyskrivna spår sammanfattar karriären väl.

Att vi får uppenbara låtval som SuperheroesKing Of Fools och Tears Of A Mandrake kan väl knappast något protestera mot. Även om de kanske inte är gruppens starkaste eller bästa ögonblick. Att de är klassiker i bandets gedigna katalog råder det väl inget tvivel om? Därför är det också befriande att bandet valt att plocka med mer otippade kort som Judas At The OperaRock Of Cashel och makalösa The Piper Never Dies.

Visst går det att klaga över att man saknar vissa låtar. Men vilket samlingsalbum känns egentligen komplett? När alla har sina egna favoriter är det skönt att se ett band som Edguy våga plocka med givna låtar men samtidigt även sina egna favoriter och kanske ”glömma” vissa fanfavoriter. Monuments är helt klart en värdig samling, som kanske inte ger det inbitna fanet särskilt mycket men som fungerar som en bra inkörsport för den nyfikna.

Betyg: 7 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby