Release: 31/1 – 2014
Bolag: AFM RecordsEktomorf Retribution

Med Retribution så släpper ungerska Ektomorf sin tionde fullängdare. Gruppens tidigare album ligger närmre det hardcore-sound som blossade upp under nittiotalet. Detta sounds övergavs emellertid snabbt och istället har bandet matat oss med Sepultura-inspirerad upp-och-hoppa-metal.

Mitt första möte med denna grupp var då de öppnade upp för Children of Bodom en kall februarikväll på Arenan i Stockholm. Jag minns att jag då var riktigt imponerad över det driv som de lyckades prestera under den halvtimma de fick till sitt förfogande. Däremot har jag aldrig tyckt att gruppen har lyckats fånga den energin på sina skivor. Å andra sidan har Ektomorf aldrig heller lyckats släppa ifrån sig ett riktigt lågvattenverk heller.

Precis som vid gruppens tidigare släpp, de två första albumen borträknade, så arbetar gruppen inom de ljudlandskap som de känner sig trygga vid. Undantagsfallen för de stunder där de testar sina vingar är lätträknade, men också de stunder på skivan som är allra bäst. Numb & Sick gästas exempelvis av Cristian Machado från Ill Niño, som bidrar till att låtens refräng inte bara blir skivans mest minnesvärda, utan även en av gruppens mest minnesvärda. När gruppen dessutom sansar sig något i Lost & Destroyed, och för några minuter lägger undan sina driviga och något monotona riff så riktigt skiner det om gruppen.

Bland det snabbare och hårdare materialet så sticker Ten Plagues, Who The Fuck Are You och punkiga I Hate You ut mest. Sångaren Zoltán Farkas är utan tvekan bandets starkaste tillgång, vilket han bevisar främst i just Ten Plagues men också i Souls of Fire. Däremot så brister det i gruppens ovilja att testa nya saker. Flera av albumets låtar känns det som att vi redan har hört på gruppens tidigare album. Riffen känns återanvända och konceptet ibland utgånget. Att albumet dessutom består av 14 låtar känns aningen för långt. Att avsluta med den akustiska Collapsed Bridge kändes kanske som en kul idé på pappret, men den idén borde stannat just där.

Bäst: Lost & Destroyed
Sämst:
Att det känns som att vi redan har hört store delar av albumet.
Betyg: 6 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby