Datum för release: 16/1-2012
Ambush Reality
Producent: Dan Weller

 

Bandets debutalbum Take To The Skies slog ned som en blixt från klar himmel när det kom år 2007. Det kändes som om Enter Shikari kom från ingenstans, och de omfamnades av en hel generation som var trötta på det rådande musikklimatet. Med sin dansanta blandning av core och dubstep har denna brittiska kvartett levererat både musik att dansa och träna nackmusklerna till. Helst i samma låt. Uppföljaren Common Dreads såg jag som en besvikelse och debutvaxet fortsatte gå varm i min CD-spelare. Men nu har bandet vaknat på nytt.

Mycket har hänt sedan debuten. Inte minst runt omkring i världen. A Flash Flood Of Colour är bandets kommentarer till de senaste årens negativa utveckling i världen, och därför låter skivan därefter. Ta det lugnt nu! Du kommer fortfarande få dansa, jag lovar. Redan i inledande …Meltdown dyker ett av gruppens mest dansvänliga ögonblick upp. Dansens ögonblick föregås av det spoken word-liknande introt System…, standarden för hela skivans texter är nu satt och det är även däri bitterheten på skivan ligger.

Visst har de fläskat på lite extra med musiken också. De elektroniska elementen tar större plats än någonsin förut, men på samma gång är det också bandets tyngsta skiva. Det räcker med att lyssna på singelsläpper Sssnakepit för att höra prov på båda delarna. Detta är för övrigt ett singelsläpp som för en gångs skull speglar hur en skiva faktiskt låter. (Se och lär, In Flames!)

Många kommer att fortsätta skaka på sina huvuden över denna märkliga hybrid över modern core-musik, modern elektronisk dansmusik, poesi, humor och lättsjungna refränger. Vi som redan förstår behöver ingen förklaring. Vi slänger istället upp en knuten näve till tonerna av magnifika spår som Arguing With Thermometres Hello Tyrannosaurus, Meet Tyrannicide och Gandhi Mate, Gandhi, sjunger med i någon av de olika sångstämmorna och headbangar samtidigt som vi försöker oss på några snygga danssteg.

Bäst: Ghandi Mate, Ghandi
Sämst: Den stela Stalemate
Betyg: 9 / 10

Jimmy Rimsby