Enter

Release: 19/1 – 2015
Bolag: PIAS Recordings

När Enter Shikari släppte sitt debutalbum år 2007 så skakade man om hela core-scenen genom att blanda de bästa delarna från den moderna metalcore-världen med de bästa delarna från electronica-scenen. Bandet fångade snabbt mitt intresse och seglade genom sina två första album upp som ett favoritband. Sen dess har det gått neråt.

The Mindsweep är bandets fjärde fullängdare. Där bandet förut brukade överraska genom att hitta oväntade vändningar i sin musik har bandet nu blivit tråkigare och låtarna följer tydliga mallar. Låtarna har blivit mycket mer förutsägbara och följer mer traditionella låtuppbyggnader än tidigare (The One True colour och Never Let Go of the Microscope). När man vågar sig på att experimentera likt man gjorde i början av sin karriär så blir låtarna förvirrande och omöjliga att få grepp om (Myopia och There’s A Price On Your Head).

Många kanske menar att bandet har mognat i sitt låtskrivande. Visst kan det vara så, men jag menar att inspirationen i så fall har tagit slut på vägen. De elektroniska inslagen är inte alls lika tydliga och framstående, utan får nöja sig med att spela andrafiol. Likaså tycks de minnesvärda melodierna ha tagit slut.

Stundtals dyker det upp någon låt som sticker ut från mängden. Anaesthetist och singelsläppet The Last Garrison är exempel på när Enter Shikari balanserar galenskaperna och melodierna i rätt mängda på vågen. Allra bäst blir det i det avslutande låtparet bestående av Hollywood-balladen Dear Future Historians… (det ironiska är att detta spår innehåller en avslutning som kan vara Enter Shikari’s starkaste stund någonsin) och käftsmällen till avslutning i The Appeal And The Mindsweep II. Synd och skam att resten av albumet inte når i närheten av dessa spår.

Bäst: Dear Future Historians…
Sämst: The Bank of England
är bedrövlig.
Betyg: 4 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby