Datum: 25/4 – 2012
Bolag: Gain/Sony Music

Jag gillar Europe, du gillar Europe men Sveriges playboy-kung Christer Sjögren älskar Europe.

Med hits som Final Countdown, Carrie, Rock The Night, Superstitious med flera i bagaget har Europe gått till historien som en av Sveriges största exporter. Det dröjde dock ända tills 2009 innan undertecknad riktigt fick upp ögonen för dem, de var i en fas av experiment och ville förnya samt förändra sitt ljud, vilket de gjorde med Last Look At Eden. Joey Tempest använde sig av ett lägre register i sin sång plus att själva albumet var mer skitigt och bluesaktigt istället för den där glada partyrocken som kännetecknat bandet under alla deras aktiva år. Experimenterandet fortsätter på Europe’s nionde studioalbum Bag Of Bones.

Not Supposed To Sing The Blues sjunger Tempest och motsäger sig själv. Det finns något romantiskt med att rockband som börjar komma till åren blandar in blues i sin musik. Tempest har sagt att bandet har gått över gränsen, tappat förståndet och börjat spela riktig rock’n’roll. I klartext betyder det att Europe har försökt hitta en 70-talskänsla med Bag Of Bones, slängt in lite blueselement med moderna solos. Det funkar väldigt bra. Tempest röst har aldrig varit särskilt bluesaktig då den är alldeles för ren, han försöker dock få den lite skitigare i första låten Riches To Rags som förövrigt har ett schysst bluesriff-intro och ett solo som redan nu platsar in på topp tio bästa solos 2012. John Norum glänser på albumet med sina magiska fingrar.

Titelspåret Bag Of Bones är ett av albumets starkaste låtar och för tankarna till Whitesnake. Låten börjar med ett akustiskt intro för att sedan gå in i ”tunga hoppande” riff, jag är väldigt säker på att Bag of Bones kommer bli en publikfavorit på kommande turné. Firebox innehåller en orientalisk atmosfär där Norum än en gång brister ut i ett fantastiskt solo. Drink And A Smile låter som om den är tagen från ett klassist Led Zeppelin album och Tempest visar att han har soul i själen, det är såhär jag hoppas att framtida Europe fortsätter att låta. Albumet avslutas med balladen Bring It All Home som är en historia om bandets resa. Behöver jag säga det igen? Norum glänser, återigen. Tillsammans med Ian Haugland på trummor och John Levon på bas så bildas ett djup i alla låtar.

Med Bag of Bones har Europe äntligen hittat hem, den kommer inte tillfredsställa ett hardcorefan av bandet från 80-talet men den kommer säkert att vinna över en hel del nya fans, här finns en känsla och ett djup som jag inte har hört från dem förut. Jag hoppas att deras experiment med olika stilar är slut och fortsätter köra på det här stuket, då håller Europe i 10 år till.

Du kan köpa Bag of Bones via iTunes eller HÄR!

Bäst: Firebox, Bag Of Bones och Drink And A Smile
Sämst: Not Supposed To Sing The Blues och Doghouse
Betyg: 8/10

Låtlista:
Riches to Rags
Not Supposed to Sing the Blues
Firebox
Bag of Bones
Requiem
My Woman My Friend
Demon Head
Drink and a Smile
Doghouse
Mercy You Mercy Me
Bring It All Home

Skribent: Jonas ”Madman” Persson