Exodus

Datum: 10/10 – 2014
Bolag: Nuclear Blast

Hell to the Yeah! Exodus är tillbaka med ett nytt album, Blood In, Blood Out. Madman är lyrisk och vågar påstå att detta är bandets bästa släpp på över ett decennium.

Vi har inte precis blivit bortskämda med goda thrash-album de senaste åren – genren fick ett uppsving i och med The Big Four, men svalnade ganska fort igen. Legender som Overkill och Voivod fortsätter släppa briljanta album med jämna mellanrum och det finns säkert en hel del nykomlingar inom genren som passerat under min radar. Råkar du ha något tips så lämna gärna en kommentar underst på sidan.

Den stora ändringen hos Exodus sedan förra albumet, Exhibit B: The Human Condition, är att Rob Dukes, som varit sångare i bandet de senaste tio åren är utbytt mot ny-gamla medlemmen Steve ”Zetro” Souza. Dukes må vara en fenomenal sångare, men går inte att jämföra med Zetro som har en av de bättre rösterna inom genren, vilket han bevisar på Blood In, Blood Out. I symbios med Zetros retro-riviga-thrashröst bjuds vi på dödliga gitarriff som skulle kunna riva byggnader, och det skapas en genuin känsla av vrede som genomsyrar albumet.

Blood In, Blood Out är som en påse med det allra finaste lösgodiset. Bästa låten är utan tvekan Salt The Wound där ingen mindre än bandets originalmedlem Kirk Hammett från Metallica gör ett gästinhopp, man känner igen honom i solot. Riffen är brutala och Zetro är ett monster. Body Harvest och BTK visar att bandets thrash-metal inte bara innehåller snabba riff, utan även intensivt grooviga sådana. Även den sistnämnda låten har ett gästinhopp, Chuck Billy från Testament. Titellåten som lär bli en framtida livefavorit kommer inte heller göra någon besviken.

Det finns inte många negativa aspekter med Blood In, Blood Out. Vi bjuds på en enda stor riff-fest som än en gång visar att Gary Holt är en av de bästa gitarristerna inom genren. Gammal hederlig thrash i modern tid, vad mer behövs?

Du kan köpa Blood In, Blood Out via CDON och iTunes.

Bäst: Salt The Wound.
Sämst: Inget nämnvärt.
Betyg: 9/10

Skribent: Jonas ”Madman” Persson