Datum: 1/6 – 2012
Bolag: AFM Records
Producent: Rhys Fulber

1992 släppte Fear Factory sitt debutalbum Soul Of A New Machine som blev en milstolpe inom genren industriell death metal. Under loppet av sex år släpptes Demanufacture och Obsolete vilka formade Fear Factory’s ljud till vad det är idag: tight, snabbt, ett hårt trumspel med rytmiska gitarrer och starka refränger. Bandet lyckades fånga en helt ny publik och förde fram industriell death metal till fronten. Digimortal från 2001 och Archetype från 2004 var båda två bra album men saknade det där lilla extra som de tre föregående albumen hade. Transgression från 2005 var nådastöten för Fear Factory då den saknade både identitet och hjärta. Många fans tappade hoppet för bandet som en gång i tiden tillsammans med Alice In Chains var ett av de mer intressanta banden under början av 90-talet. Det skulle dröja hela fem år innan Fear Factory visade att de fortfarande hade vad som krävdes, 2010 släpptes Mechanize. Albumet blev kritikerrosat och Fear Factory var tillbaka. Nu är dem tillbaka med The Industrialist och på samma sätt som Mechanize har de hittat tillbaka till sina rötter.

Första låten The Industrialist öppnas med en domedagskänsla a la Terminator där en röst talar om jordens undergång, Dino Cazare’s kommer in med brutala gitarriff som tillsammans med Burton C. Bell’s karaktäristiska skrik ger ett gammalt Fear Factor-fan ett leende på läpparna. Albumets andra låt Recharger kombinerar brutala melodiska riff med en väldigt stark refräng, låten skulle kunna vara tagen från Demanufacture. Albumet fortsätter i den här formeln, snabba, hårda melodiska gitarriff, tight trumspel med en Bell som är i riktigt bra form.

Något som imponerar mig väldigt mycket är hur bandet lyckas mixa och matcha ljudet samt texten, tänk Demanufacture och Obsolete med en gnutta Mechanize och ändå få det att låta nytt och spännande. Låtar som Depraved Mind Murder, Virus Of Faith och Difference Engine demonstrerar allt som symboliserar Fear Factory, nämligen precision, aggression och melodi när den är som bäst.

Det finns endast två låtar på The Industrialist som inte håller måttet. Första låten är Religion Is Flawed Because Man Is Flawed som är ett intro till sista samt den längsta låten, även den som inte håller måttet, Human Augmentation som låter som att den består av en massa konstiga bakgrundsljud ihopklippt till en låt.

Fans av Fear Factory har väntat på ett nytt Demanufacture eller Obsolete i åratal, med The Industrialist är väntan över. Låt mig utfärda en varning, om du inte gillar Fear Factory’s tidigare verk så bör du hålla dig långt ifrån The Industrialist, bandet har kommit till en punkt där de inte behöver göra musik för att attrahera en ny publik, de har sina gamla fans och det räcker. Med det sagt så har vi här ett av 2012 hittills bästa album.

Köp The Industrialist via iTunes.

Bäst: Allt förutom de sista två låtarna
sämst: De sista två låtarna
Betyg: 9/10

Låtlista:
The Industrialist
Recharger
New Messiah
God Eater
Depraved Mind Murder
Virus Of Faith
Difference Engine
Disassemble
Religion Is Flawed Because Man Is Flawed
Human Augmentation

Skribent: Jonas ”Madman” Persson