freedomcall-masteroflight

Release: 11/11 – 2016
Bolag: Steamhammer Records

Ni vet den där kollegan som kommer in varenda måndagsmorgon med ett strålande glatt humör? Freedom Call är dess motsvarighet i musikvärlden. I en värld där djävulskapen hopar sig och som av allt att dömas är på väg käpprätt åt helvete så väljer denna tyska grupp att behålla sin gladlynta metal och egentligen inte utveckla den särskilt mycket.

Första halvan av Master of Light är riktigt bra. Här dominerar smattrande dubbelkaggar och refränger som skulle passa på Skansens scen vilken tisdag som helst under sommarmånaderna. Det är lätt att känna igen bandet från tidigare släpp, men svårare att hitta ett svar på varför Kris Bays röst inte tycks åldras på ett mänskligt sätt. Visst har han tappat en del sen den fenomenala debuten Stairway to Fairyland, men sen dess har det också passerat 17 år.

Andra halvan av albumet lider dock av idétorka och då tvingas bandet att börja reprisera sig själva. Något som är mycket synd, men som ändå verkar helt logiskt då man bränt allt krut på starten och saknar krafter till spurten. Nästa gång så hoppas jag på ett jämnbra arbete.

Betyg: 6 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby