Release: 2017-04-21
Bolag: Northern Silence Productions

Bandets andra skiva, tillika den andra delen i en trilogi, skiljer sig markant från föregångaren. Trots att flera black metal-element fortfarande finns kvar så har musiken denna gång blivit mer melodisk och gladare. Det sistnämnda adjektivet får nog många att vända ryggen åt Starmourner, men de går miste om något.

Ghost Bath har denna gång grävt djupt bland sina heavy metal-plattor från 80-talet och lyckats kombinera de heavy metal-minnande riffen med sitt säregna black metal-sound. Den namnlöse frontmannen (han kallar sig kort och gott för Nameless) behåller sin karaktäristiska sång, som snarare består av ljud än ord, och fortsätter därmed sätta sin tydliga prägel på bandet.

I spår som Ambrosial och Celestial så träffar bandet precis rätt, medan man i exempelvis Thrones tar experimentet för långt. Att skivan dessutom tillåts pågå i 71 minuter gör det verkligen utmanande för lyssnaren. Det hade behövts skalas bort åtminstone tjugo minuter för att det skulle hålla hela vägen in i mål.

Starmourner blir därför beviset på att det kan bli för mycket av det goda. För även om musiken är unik, hård och medryckande så är det svårt att orka hela vägen in i mål. Ghost Bath hade mått bra av att sätta stopp på sig själva.

Betyg: 7 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby