Release: 20/10 – 2017
Bolag: Party Smasher Inc.

Det räckte inte för den snart före detta The Dillinger Escape Plan-gitarristen Ben Weinman att handplocka God Mother från Stockholm som förband till The Dillinger Escape Plans sista Europaturné. Han tyckte att stockholmskvartetten var så bra att han ville ge ut bandets andra album på sitt eget skivbolag.

Debuten Maktbehov är på många sätt ett otroligt album, om än något opolerat. På Vilseledd utvecklar man konceptet något. Det går inte längre att kalla God Mother ett grindcore-band med The Dillinger Escape Plan som största influenser. På detta album börjar gruppen på allvar få en egen identitet. Detta utan att tappa sin kontakt med grindcore eller nämnda amerikanska band (det låter dessutom en hel del som Converge), utan istället lägger man till andra ingredienser.

Exempelvis låter man som ett av 90-talets hardcore-band i De ovälkomna medan man i fantastiska Burdenless låter som något av Mike Pattons mer utflippade projekt. Att nästan alla låtar dessutom går i varandra gör att skivan fungerar som en enhet snarare än tillåter oss att lyssna på ströspår. En speltid på 29 minuter bidrar till denna känsla. Det spelar inte heller någon roll om det går Nasum-snabbt eller är math metal-tekniskt.

God Mother visar med Vilseledd att man är The Dillinger Escape Plans arvtagare, men att man tänker regera scenen på sitt egna sätt.

Betyg: 9 av 10 blastbeats.

KOMMANDE SPELNINGAR:
God Mother Realesefest på Kafé 44