Grand

Release: 31/1 -2014
Label: Nuclear Blast Records

Med varje nytt släpp av Grand Magus kan man förvänta sig en sak; ett kvalitativt album som kommer snurra i dina öron ett par varv. Bandets sjunde album Triumph and Power är inget undantag. Likt det mästerliga albumet The Hunt från 2012 fortsätter Grand Magus att avlägsna sig från den doom/stoner-genre som en gång kännetecknade deras musik. Nu dedikerar de sig istället till ren och skär heavy metal.

De sparar inte på krutet utan går ut hårt med On Hooves of Gold, som med sitt katedralliknande intro med körsång sätter en stämning redan från start. Det dröjer cirka en minut innan de klassiska Grand Magus-riffen kommer in i ljudbilden och sätter standarden för de nästkommande nio låtarna. Redan nu kan jag säga att de som gillade The Hunt kommer inte att bli besvikna.
Andra låten Steel Versus Steel är väldigt lik On Hooves of Gold, den börjar dock med ett akustiskt intro innan riffen tar vid och för låten framåt. Både On Hooves of Gold och Steel Versus Steel är stabila heavy metallåtar, men det är inte förrän tredje låten, The Fight, som Grand Magus visar sitt rätta jag. Med långsamma riff som blir snabbare mot slutet och en bas som hela tiden ligger ovanpå förs tankarna till deras äldre material.

Under titelspåret Triumph and Power visar Janne ”JB” Christoffersson prov på variation i sången. Han drar till med en mörk tillbakadragen stämma som inte bara är bekväm utan passar låten perfekt. Man kan inte annat än att beundra honom. Låten i sig har potential till att bli en stor hit med en klassisk refräng som sätter sig på hjärnan, den är väldigt mycket ”power.”
Dominator för direkt tankarna till Judas Priest, medan den instrumentaliska Arv mer känns som en utfyllnadslåt.

Albumets bästa låt, Holmgång, är även den en låt som skriker ”power” (inte som i power-metal då). JB startar med körsång innan riffen tar vid och vi får en låt som går i klassisk heavy metal-manér. The Naked and the Dead följer samma formula som Dominator och för tankarna än en gång till Judas Priest.
Ymer är även den instrumentalisk, och går in i sista låten The Hammer Will Bite. Den både startar och avslutar med en akustisk gitarr och däremellan bjuder Grand Magus på lite långsammare musik med ett par tunga riff här och där.

Triumph and Power är inget mästerverk, men det är ett album som lär tillfredsställa alla som älskar gammal, skön heavy metal.

Du kan köpa Triumph and Power via iTunes.

Bäst: Holmgång och Triumph and Power.
Sämst: Arv och Ymer.
Betyg: 8/10

Låtlista:
1. On Hooves of Gold
2. Steel Versus Steel
3. Fight
4. Triumph and Power
5. Dominator
6. Arv
7. Holmgång
8. The Naked and the Dead
9. Ymer
10. The Hammer Will Bite

Skribent: Jonas ”Madman” Persson