GravePleasuresDeathcrash

Release: 4/9 – 2015
Bolag: Columbia Records

Att kalla debutalbumet från Grave Pleasures för ett debutalbum är inte helt korrekt. Bandet består nämligen till tre fjärdedelar av Beastmilk, som fick ett mindre genombrott in gothrock-svängen med sitt sista album Climax.

Inför Dreamcrash har bandet förstärks av trumslagaren Uno Bruniuson, som senaste spelade i numera insomnade In Solitude. Och visst går det att höra drag av den sistnämnda gruppen i musiken. De känslor som In Solitude väckte försöker här väckas igen, dock inte på ett lika intensivt vis.

Det som sticker ut allra mest på detta album är först och främst Kvohsts sång. Förebilderna tycks vara Andrew Eldritch (The Sisters of Mercy), Wayne Hussey (The Mission) och Jaz Coleman (Killing Joke). Trots detta har han en mycket personlig röst. Allra bäst är han när han vågar utmana sitt register, som i exempelvis New Hip Moon och Crisis. Lyssna bara på refrängerna så förstår du vad jag menar.

Förutom den gothlika ljudbilden så är det inget tvivel om att musiken är uppbyggd kring snygga hårdrocksriff. Det skapar ett ganska eget sound, men innebär också att musiken känns splittrad. Här finns genomtänkta och riktigt bra låtar, byggda kring snygga melodier, som redan nämnda New Hip Moon, men också spår som Futureshock och Worn Threads. Tyvärr tvingas de samsas om skivans utrymme tillsammans med trista spår som Girl in a Vortex och Crooked Vein.

Betyg: 6 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby