Graves-At-Sea-The-curse-that-is

Release: 1/4 – 2016
Bolag: Relapse Records

Graves At Seas första fullängdare träffar som en käftsmäll. Eller pungspark. Hursomhelst är jag helt off guard när musiken möter mig och välter mig upp och ned. Tänk att musik kan beröra så.

Det behövs inte många sekunder in i inledningsspåret, som bär samma namn som albumet, för att förstå att man kommer att vara med om något utöver det vanliga. Mycket tack vare sitt hypnotiska riff, tyngd och den fantastiska sången från Nathan Misterek (som skriker som om han försöker bedriva en demon från sin kropp). Alla dessa element genomsyrar hela skivan.

Att hålla ihop ett album med en speltid på hela 76 minuter är imponerande och nästintill en bragd. Låtlängderna kanske skrämmer vissa, men gruppen bjuder dessutom på stor variation. Utan att tyngden eller känslan för melodierna någonsin blir lidande. Men den fem minuter långa This Mental Sentence blir rena schlagerhiten när den följer den nattsvarta kolossen The Ashes Make Her Beautiful, med en speltid på strax över en kvart.

Lägg dessutom till Dead Eyes, som påminner om ett tyngre, mörkare, smutsigare och mer desperat Kylesa, den benknäckande tunga The Waco 177 och den avslutande giganten Minimum Slave så har du fått ett mästerverk målat framför dig. För detta debutalbum träffar inte bara överraskande rätt, det målar dessutom upp en bild av framtid som innehåller mer härligt mörk och tung musik.

Betyg: 9 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby